Blant annet viser det seg at varmtvannskylling har liten effekt. Det er viktigere at det er bevegelse i vannet. Mange av funnene i forprosjektet til IRIS må kunne betegnes som oppsiktsvekkende.

I to år forskerne ved IRIS jobbet med legionellaprosjektet og konklusjonen er at dagens metoder for smittereduksjon koster ganske mye, men har forholdsvis liten effekt.
For lite fakta

IRIS oppfatter at norske myndigheters holdning til legionella stor grad er basert på logikk og for liten grad på fakta. Legionellatiltak i vannanlegg i norske bygg styres i dag av Folkehelseinstituttets veiledning for forebygging av legionellasmitte. Rapporten avslører at de anbefalte tiltakene er lite funnbaserte. Den norske veiledningen baserer seg på internasjonale veiledninger, men ingen av disse veiledningene bygger heller på sikker dokumentasjon. Det hersker md andre ord usikkerhet om hva som er den beste behandlingsmåten for å kontrollere legionellavekst i vannsystemer.

Mange av tiltakene som anbefales er faglig logiske ut fra den kunnskapen som finnes, men det er ikke ensbetydende med at det er en sannhet. Det kan bare være at det er følgeriktig.
IRIS mener at varmtvannskylling har liten eller ingen effekt. I dag anbefaler Folkehelseinstituttet varmtvannsskylling av anlegg, men det tyder på at dette ikke har noen risikoreduserende effekt slik opplegget praktiseres i dag.

Ikke varmtvannskylling
I stedet for varmtvannskylling mener IRIS-forskerne at det er mer hensiktsmessig å sørge for bevegelse i vannet. Det er nemlig det stillestående vann i dusjhoder, rør og tanker som utgjør hovedproblemet i dusjer med høy legionellasmitte. Det viser seg nemlig at stillestående vann fører til oppvekst av bakterier og dannelse av biofilm. Hovedkonklusjonen i prosjektet er at det er viktig å koordinere temperatur og bevegelse i vannet.
Forskerne har installert membranfiltre på en skole og et sykehjem i Stavanger kommune for å se på effekten. Filtrene er slik at porestørrelsen skal være mindre enn de minste bakteriene. Resultatene viser at filtre ikke har noen effekt i denne type anlegg.

Et høyt kimtall betyr at vannet innholder mye organisk materiale. Høyt kimtall kan bety større risiko for at legionellabakterien vil trives. Kimtall som legges til grunn for tiltak er problematisk i seg selv. I dag tas det vannprøver for å teste for legionella. Det er fordi det er har vært vanlig å tenke at høy konsentrasjon av bakterier generelt indikerer tilstedeværelse av legionella. Studier som IRIS har gjennomført viser at høyt kimtall overhodet ikke er en indikasjon på legionella. Det å måle kimtall alene er en upålitelig metode for å teste for legionella, i følge prosjektet til IRIS:

Hovedprosjektet ikke klart
Forskerne ved IRIS har utviklet en ny metode for påvisning av legionella. Metoden er enkel, billig og rask å utføre. Den er basert på ISO-standarden for påvisning av bakterien. Metoden medfører verken sentrifugering eller filtrering av vannprøver.

IRIS har etter at forprosjektet ble ferdig jobbet videre med et hovedprosjekt, men resultatene fra dette prosjektet er foreløpig ikke kjent.

Det er forskningssjefen hos IRIS, Ragnhild Wiik som har stått ansvarlig for legionella-rapporten. Wiik er også invitert til å holde foredrag under Legionalledagen 2. juni. Tittelen på foredraget er ”Hva har vi lært?”. Det er også mange andre spennende foredrag under Legionelladagen i Oslo 2. juni. Sjekk www.tekna.no for hele programmet og eventuell påmelding.