Kort sagt: Rune Cortsen.

De som har vært i bransjen en stund har antakelig fått inntrykk av at rørleggermesteren med det ungdommelige utseendet har arbeidet med kraner siden Abrahams tid. Men den gang var det dårlig med kraner, og Rune har rukket å bli 53 år.

– Hvordan endte du opp i rørbransjen, Rune Cortsen?
– Jeg er oslogutt og vokste opp på Nordstrand. Jeg ville gjøre noe praktisk og begynte på elektrolinjen på Oslo teknisk-maritime skole. Der ble jeg elevrådsformann, et verv som tok mye tid. En av lærerne var Svein Blindheim, majoren som tok imot tyskernes kapitulasjon 8. mai 1945. Han sa: Skal du være elevrådsformann, eller skal du fullføre? Jeg valgte å fullføre. Så ble jeg rørleggerlærling, og senere mester og medlem av Rørleggerlauget.

– Når begynte du å selge kraner?
– Jeg begynte hos Korsbakken Trading og jobbet med prosjekter, og gikk på BI om kvelden. Da FM Mattsson etablerte eget selskap i Norge ble jeg med over dit og arbeidet under Andreas Ingrud til 1999.

– Det var da karrieren tok av?
– Jeg etterfulgte Andreas Ingrud og var sjef for FM Mattsson fra 2000 til 2005.
Min oppgave var å gjøre fusjonen mellom FM Mattsson- og Mora-organisasjonene ved årsskiftet 2005/2006 og jeg ble administrerende direktør for Ostnor Norge AS. Med det fulgte spennende utfordringer med bedriftsutvikling. I tillegg til direktørjobben i Oslo har jeg det siste året vært nordisk markedsdirektør (Nordic Marketing Director). Den viktigste oppgaven i den sammenheng har vært å gjøre om organisasjonene i Finland og Danmark, bl a slik at de er blitt mindre topptunge. De nordiske selskapene har fått mer effektive salgsorganisasjoner der alle har en mer operativ oppgave.
I 2008 jobbet jeg et halvt år i Sverige med ansvaret for sammenslåing av organisasjonene der: det svenske ettgrepsprosjektet. Det var to organisasjoner som konkurrerte og nå skulle gå sammen. Det var en svær jobb som det var morsomt å være med på.

– FM Mattsson og Mora Armatur har hatt en jevn og god utvikling. Hvordan har dere merket finanskrisen, Rune Cortsen?
– Totalomsetningen har gått ned 7,5 prosent, men det har ikke vært noen nedgang i salget av FM Mattsson, som er rimeligere enn Mora. Det ser ut til å være en tendens i markedet at det er en viss overgang til rimeligere produkter. Årets omsetning forventes å bli cirka 100 millioner kroner.

Ostnor er en klar nummer to i markedet, og det var vi også da vi bare hadde FM Mattsson. De siste to månedene har vært veldig bra, krisen er på vei ut. Prognosesenteret tror annet halvår blir bedre enn i fjor for kraner. Antakelig er det en fordel for oss at vi aldri har vært store på prosjekter. Vi er rørleggerens samarbeidspartner, legger sjela vår i service og er godt inne hos de utallige én og tomannsbedriftene i tillegg til et bredt butikksortiement som også tilfredsstiller de fleste kjedene i dag. Og nå kommer vi med nyheter som vil løfte oss i annet halvår og inn i 2010

– Hva gjør du i fritiden, Rune Cortsen?
– Jeg har spilt trommer i rockeband siden jeg var femten år og spiller fremdeles av og til. Nå bor jeg på Ski, jeg er gift, barna har flyttet ut og jeg har tre barnebarn. Jeg går mye på ski og trener mye, og fremdeles trekkes jeg mot musikermiljøet i fritiden. Det forekommer fremdeles en gang i blant at jeg har en spillejobb i helgen, men jobben tillater ikke mange slike utskeielser.