I forbindelse med det nye vannskadeprosjektet ”Sikker Vanninstallasjon”, besøkte en del leverandører et grossistlager i Oslo-området. Der fikk Bjørn Arve Sømhovd demonstrert én av grunnene til lekkasjer fra pressfittings: I en av hyllene lå Mapress-produkter sammen med andre produkter.

– Slike sammenblandinger er en hovedgrunn til lekkasjer fra pressfittings, sier Sømhovd til VVS-forum. – Hvis et system som Mapress brukes konsekvent, uten noen piratdeler, er faren for lekkasjer praktisk talt eliminert – så sant riktig prosedyre er fulgt under montasjen.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Og prosedyren er det springende punkt, fremhever Sømhovd. – Hvis du klemmer til uten at røret er satt langt nok inn, kan det gå galt. For å hjelpe rørleggeren med dette har vi laget en merkemal, en enkel ”plastdings” som rørleggeren kan bruke til å merke røret med en tusjpenn. Når røret så settes inn i riktig lengde og klemmes til, deformeres det på en slik måte at det sitter bom fast. Det hele er enklere enn Lego. I de tilfellene hvor det har vært store lekkasjer fra pressfittings, skyldes det oftest at rørleggeren ikke har fulgt prosedyren, og/eller har brukt ukurante deler.

Vannskader i millionklassen har vært resultatet av menneskelig svikt. Altså må det gjøres en innsats for å unngå menneskelig svikt. For Geberit innebærer det en sterk satsning på kurs i montering av pressfittings. Geberit kurser årlig cirka 500 rørleggere. Kurset varer inntil tre timer og etter eksamen får rørleggeren utstedt et Mapress-sertifikat.

Geberit lanserer i disse dager fittings med pressindikator, samt beskyttelseskappe for O-ringen i fittingsen. Når skjøten er riktig montert og klemt til med et Geberit-verktøy fjernes en tynn, farget folie som indikasjon på at skjøten er presset. Et spor i O-ringen sørger for at den er utett når den ikke er presset.

Geberit har så stor tro på Mapress- og Mapla-systemet at de gir ti års garanti på anlegg som er utført konsekvent med Geberit-produkter og i henhold til riktig prosedyre.

– Hvis det er skade på en riktig utført jobb, går det på vår forsikring, ikke rørleggerens, opplyser Bjørn Arve Sømhovd.