- Dette er et prosjekt som illustrerer en viktig kobling for oss. Tredelingen næringslivsaktør, kommune og akademia er den ideelle ramme for et godt prosjekt, med potensiale for god design og et resultat som vil få høy grad av tilslutning, sier professor og veileder for studentene, Anne Lisæth-Schøyen.

Bakgrunnen for prosjektet er slik: Akershus Energi skal bygge en fjernvarmesentral basert på flis syd for Lillestrøm. Sentralen skal forsyne Lillestrøm og områdene rundt med vannbåren varme. Samtidig skal deler av Storgata i Lillestøm stenges for biltrafikk og bli gågate. Fjernvarmeledningen skal legges i grunnen under gata. Det muliggjør oppvarming av selve gatelegemet, slik at fotgjengere også vinterstid kan ferdes uavhengig av is, snø og slaps.

Men Skedsmo kommune vil også at den nye gågata skal ha en viss utsmykning. Kan det tenkes skulpturer og figurer knyttet til tema varme, og laget slik at de selv avgir varme?

Informasjonsdirektør Bjørn Dag Gundersen i Akershus Energi tok med dette utgangspunktet kontakt med designmiljøet ved Høgskolen i Akershus. Ledelsen ved avd. for produktdesign tente på ideen og ikke lenge etter var prosjektet "Miljø i rør" i gang.

To grupper av studenter har utviklet to modeller hver. Alle fire utkastene er til å varme seg på, ved at lednigner med varmt vann ledes gjennom materialer og former, som man enten kan støtte seg til, vandre i blant eller sitte på.

Landskapsarkitekt Hege Cecilie Ludvigsen i kultursektoren i Skedsmo kommune uttaler til Romerikes Blad at det hadde vært morsomt med lokale skulpturer til gågata. Hun sitter i ei prosjektgruppe for utbyggingen i kommunen. Gruppa er blitt lovet en halv million kroner til utsmykning av gågata av en lokal bank, forutsatt at også kommunen deltar med like mye.

Både Gundersen og Ludvigsen likte det de så da designstudentene nylig presenterte modellene for oppdragsgiverne forleden. Så gjenstår det å se om noen av dem blir virkeliggjort i den nye gågata i Lillestrøm.

Kilde: Høgskolen i Akershus