HOFF Norske Potetindustrier er størst i landet innen potetforedling og tar hånd om en tredel av Norges potetproduksjon. En av selskapets fem fabrikker er Sundnes Brenneri som ligger på Inderøy i Nord- Trøndelag.

Nylig startet fabrikken opp et treårig energieffektiviseringsprosjekt som gjennom ulike tiltak skal redusere fabrikkens energiforbruk. Målsettingen er å redusere energiforbruket med 2 GWh årlig i løpet av 3 år, en besparelse som vil tilsvare rundt 1 million kroner årlig. 0,5 GWh i redusert bruk av elektrisitet og 1,5 GWh i spart olje.

Aktiv energiledelse, kartlegging av energibruk og involvering av ansatte, vil være viktige suksessfaktorer for at fabrikken skal nå sine energimål.

Mye av energiforbruk ved brenneriet går med til varmtvann og oppvarming av damp. Den gamle oljefyren som tidligere har vært brukt til å varme opp dampen skal nå skiftes ut med gass som varmekilde.

På den nye dampkjelen er det montert en economizer som forvarmer vannet slik at man slipper å bruke så mye energi til oppvarming av vann som tidligere.

Øvrige tiltak er blant annet kartlegging og reduksjon av varmtvannsforbruk, tetting av huller i tak og vegger i varmesentral, isolering av rør, kontroll av luft, vann og oljelekkasjer, og fokus på innkjøp av mer energieffektivt produksjonsutstyr.

Garberg mener langsiktig planlegging og en konkret plan er viktige suksessfaktorer for effektiv energibruk. Han mener også det er viktig å være tålmodig og ikke forvente resultater over natten.

- Energitiltak er noe du må arbeide med i tillegg til alle andre daglige gjøremål på jobben og det kan derfor være vanskelig å sette av tid til det. Da er det godt å ha en plan å følge. For oss har det også vært gunstig å ha en energirådgiver med på laget, som både kan gi råd, motivere og dytte på litt, avslutter Garberg.

HOFF Norske Potetindustrier produserer og markedsfører næringsmidler basert på poteter, både ferske, frosne, hermetiske og tørre varer.
Som supplement til egen produksjon markedsføres en rekke tilleggsprodukter. Produktene selges til annen næringsmiddelindustri, gatekjøkken, hoteller, restauranter, kafeteriaer og dagligvarekjedene.

HOFF Norske Potetindustrier eies av ca 4000 bønder, de fleste lokalisert i potetfylkene Rogaland, Vestfold, Hedmark, Oppland og Nord-Trøndelag.