Denne type politisk beslutningsvegring er alvorlig, og rammer det nasjonale arbeidet med å satse på energieffektivisering i bygningsmassen - ikke minst i eksisterende bygningsmasse, hvor potensialet for redusert energiforbruk er størst, sier direktør Tore Strandskog i Norsk Teknologi.

Norge er allerede på jumboplass i Europa på området energieffektivisering, noe som ikke minst er påtalt av det internasjonale energibyrået IEA. I tillegg har Norge fått en EFTA-dom på seg, fordi man ikke har klart å implementere en nasjonal ordning med energimerking.

- Allerede for drøye fire år siden, før dagens regjeringskonstellasjon overtok makten for første gang, hadde NVE et forslag til energimerkeordning klart. Grunnet intern politisk uenighet, ikke minst vedrørende spørsmålet om politisk vekting eller ikke, har man ennå ikke klart å få en slik ordning på plass. Når vi nå endelig trodde at en slik ordning var på plass, etter flere omfattende og gode høringsrunder, inntrer på ny en politisk vegring, som i verste fall kan bety reversering av hele prosessen. Taperen her er arbeidet med energieffektivisering og forbrukerne.

Den foreslåtte ordningen er etter vårt syn bra, og bør implementeres så raskt som mulig. De skjønnhetsfeil som eventuelt er der, kan lett rettes opp etter at ordningen er trådt i kraft. De krefter som ønsker energiemerkeordningen utsatt, arbeider i realiteten, mer eller mindre bevisst, for å undergrave det viktige arbeidet med energieffektivisering. Dette er rett og slett trist.

Les mer hva Norsk Teknologi mener