Dette sa Dag Rune Stensaas i sitt åpningsforedrag på Energi- og miljøkonferansen i regi av Stiftelsen Vekst. Den såkalte Kielkonferansen fant i fjor sted på kielfergen Color Magic 14.-16. desember. Dag Rune Stensaas kunne vise til at Enova har oppnådd gode resultater når det gjelder energiøkonomisering, og mente at dette blant annet hadde sammenheng med at det har vært stabile rammebetingelser for enøk.
– Det har vært en mer vinglete politikk når det gjelder fornybar varme og energi. Et eksempel på det er spørsmålet om grønne sertifikater.

Hvem vil spare energi for 1,5 milliarder kroner
Men, om myndighetene vingler, holder Enova stø kurs. I samarbeid med næringslivet har Enova fått i gang enøkprosjekter som monner, men "nå har vi tatt de lavesthengende fruktene", opplyste Dag Rune Stensaas. – Nå har vi til disposisjon 1,5 milliarder kroner til energiøkonomisering og ny fornybar energi. Det er en utfordring, også når det gjelder å få tak i folk.

Enovas mål for enøk og fornybar energi i 2008 er 3,2 TWh, fordelt på disse virksomhetsområdene:

Virksomhetsområde Energimål
Fornybar kraft 1020 GWh
Varme 800 GWh
Bolig, bygg og anlegg 400 GWh
Industri 900 GWh
Husholdninger 120 GWh
3240 GWh

Kommentarer til dette fra Dag Rune Stensaas:
– Industrien har lenge ventet på et industrikraftregime som ikke kommer. Industrien ønsket seg billig kraft, men får det ikke. Nå kommer de til oss for å se hva vi kan tilby. Industrien stiller høye avkastningskrav når det gjelder tiltak, men vi må støtte, uten den blir det ikke tiltak.

– Når det gjelder bygg, bolig og anlegg har det vært vanskelig å snakke energi de siste årene. I høykonjunkturer er det bare om å gjøre å få opp bygg og leie ut. Vi kontakter store entreprenører og store byggherrer for å få til langsiktige, forpliktende avtaler. Nå må vi ta i bruk ressurser på å utvikle produkter for massemarkedet, som er viktig for å ta ut det store potensialet. I dag er det 3000 bygg som rapporterer til byggstatistikken.

Enova anbefaler
Med det nye året kommer Enova med en nyhet, det er merket Enova anbefaler, noe à la merkingen av hvitevarer:
"Enova anbefaler" er et samarbeid med produsentene, forteller avdelingsdirektør Dag Rune Stensaas. – Det første produktet er vinduer. For å få merket må vinduet ha en U-verdi på maks 1,0. Vi satser millioner kroner på informasjon om dette, og samtidig satser vindusprodusentene på sin informasjon. Senere skal vi gjøre det samme med andre produkter.