På Skyttamyra i Nittedal ligger et boligfelt som ferdig utbygd vil bestå av 125 boliger. 118 av disse er utstyrt med gasspeis og annet gassforbrukende utstyr. 20 av de boligene som er ferdige, inngår nå i et pilotprosjekt for fjernavlesning av måledata i regi av Tolcon AS og Norsk Gassnett.


Bildetekst: Boksen på utsiden av huset røper at disse husene på Skyttamyra har elektronisk gassmåler med fjernavlesning


– Målet med fjernavlesning er at vi skal slippe å reise rundt og lese av gassmålerne, forteller markedssjef Stian Herrebrøden i Tolcon AS. – Tolcon har utviklet et helt nytt system for fjernavlesning av elektroniske gassmålere, tankvolum og forsyningsnett. Systemet går ut på at abonnentskapene i en boliginstallasjon utstyres med en sender som overfører all data fra måleren til en sentral plassert i boligområdet. Signalene sendes over en Zigbee-protokoll som danner et maskenettverk mellom skapene. Dette gir en lengre geografisk rekkevidde enn med andre signaltyper. Parallelt med pilotprosjektet på Skyttamyra, gjøres et pilotprosjekt i Nederland med elektriske målere utstyrt med samme type Zigbee-sender.

Hvis anlegget har gassforsyningen fra en gasstank, som på Skyttamyra, kan voluminnholdet i tanken overvåkes og overføres til samme sentral. Slik får gasselskapet all ønskelig informasjon om hvor mye gass det er på tanken, pluss hva hver enkelt husstand har brukt. Alle husstandene vil få sin egen innloggingsside hvor de kan følge med på sin egen energibruk.

For to år siden var 90 % av gassmålerne mekaniske, opplyser Herrebrøden. – Utbyggerne er blitt seg bevisst fordelene ved elektroniske målere for klargjøring til fjernavlesning, så nå er 90 % elektroniske. De elektroniske er ikke mye dyrere. I Nederland er det krav om at alle husstander skal ha fjernavlesning både av gass, elektrisitet og vann innen 2015. Nederland er et foregangsland når det gjelder å bruke teknologi til overvåkning av energibruk.

Tolcon AS har 14 ansatte og solgte for 54 millioner kroner i 2007. Selskapets kunder er installatørene, Tolcon har ingen egne installatører.
– Vi har fordelen med at vi har holdt på i mange år, vi har de beste agenturene og topp kompetanse, sier markedssjef Stian Herrebrøden – kledelig beskjeden.