Seniorforsker Roald Sand ved Trøndelag Forskning og Utvikling AS sier til forskning.no at konkurransekraften til bioenergi er bedret i forhold til tradisjonelle energikilder som elektrisitet og olje. Det største potensialet for denne typen fyring til oppvarming finnes imidlertid i større yrkesbygg og fjernvarmeanlegg, ikke i private husholdninger.

Han sier videre at bioenergi har relativt høye transportkostnader, og husholdninger som kjøper inn i små kvanta må derfor betale mer for pelletsen enn større kunder.

- I privatmarkedet oppfattes pellets som dyrt i investeringsfasen og arbeidskrevende i bruk. Derfor installerer relativt få husholdninger pelletskamin som punktoppvarmingskilde og sentral pelletskjel for vannbåren varme, sier Sand.

Utsiktene framover er heller ikke særlig lyse. Moderne boliger vil få mindre og mindre behov for energi til oppvarming. Samlet sett vil dermed elektrisitet i kombinasjon med vanlig vedovn og varmepumper være mer lønnsomme alternativer for private boliger.

Les hele artikkelen på forskning.no.