Under Kielkonferansen Det perfekte bygg i regi av Stiftelsen Vekst på Kielfergen orienterte Frode Olav Gjerstad om arbeidet mot å oppnå ekstremvarianten av energieffektive hus, de såkalte passivhusene. Et passivhus er et hus som nesten ikke har behov for aktiv oppvarming.

Gjerstad fremhevet at den mest miljøvennlige energien er den som ikke blir brukt, og han kunne vise til at det finnes hus nærmer seg dette målet. Norsk standard for lavenergiboliger og passivhus, NS3700, setter energikravene til henholdsvis 95 og 80 kilowattimer per kvadratmeter i året. Av dette er oppvarming henholdsvis 30 og 15 kWh. Et kontorbygg Gjerstad fremhevet var KLP-bygget i Trondheim som bruker 90 kWh/m2/år.

– Passivhus blir utgangspunktet for Enovas aktivitet. Innen 2010 skal all nybygging og rehabilitering skje innen passivhuskonseptet, opplyste Gjerstad. – Vi har langt igjen, men vi er på vei. Fra 2001 til 2006 har det vært en nedgang i energibruken i bygninger, den er 2,5 TWh for boliger og 5,2 TWh for næringsbygg. Mye av dette er en følge av Enovas arbeid, fremhevet Gjerstad.

Enova har fått kritikk for å være byråkratisk. Til dette svarte Gjerstad: Jo, det er mye byråkrati, men det sikrer rettferdighet.

Energi- og miljøkonferansen på Kielfergen har de siste årene gått under betegnelsen ”Det perfekte bygg”. Vi har gitt det perfekte bygg et annet navn, sa Frode Olav Gjerstad i sitt innlegg. – Vi kaller det passivhus.
Og det arbeider Enova aktivt for.