Typisk er det et anlegg på taket eller ved siden av et varehus. Nå skal det bli slutt på slik visuell forurensning, sier daglig leder Kent Østby i Kro Produksjon AS.

– Vi er nå på markedet med SBR, en ny type selvbyggerrist for bruksområdene inntak og avkast, fasadeelement og solavskjerming. Opplyser Østby. – SBR-risten er oppbygget med en spesiell lamellprofil hvor det monteres beslag for lamellene. Lamellene festes så ganske enkelt på disse beslagene med et smekklås-system. Dette gjør montasjen rask og enkelt. SBR-risten leveres flatpakket på pall, en løsning Østby fremhever som svært kostnadseffektiv: Flatpakking er løsningen, for det koster enormt å frakte slikt ferdig montert.


Risten kan tilpasses miljøet og fargene rundt slik at den sklir rett inn i omgivelsene.

SBR-risten ble utviklet på grunnlag av et ønske fra rådgiverfirmaet Erichsen & Horgen AS, som ønsket pen rist for å skjule stygge anlegg på tak. – Vi tok utfordringen og nå har vi et produkt som arkitektene elsker, sier Kent Østby. – Et av anleggene vi har forskjønnet er på ICA-butikken i Prinsdal.

Statlig energisparing? Nei takk!
I samarbeid med Vekst Teknologi har Kro Produksjon utviklet et ventilasjonssystem med variabel luftmengde, oftest bare kalt VAV. Dette er et mengderegulerende system som er tatt i bruk med stort hell i Asker kulturhus, Storgaten 33, Calmeyers gate 1 og Forskningsparken. Energibesparelsen i Storgt. 33 og Calmeyers gate er på henholdsvis 30 og 22 prosent, og tilsvarende besparelser er oppnådd i Asker kulturhus og i Forskningsparken, der det finnes i over 1000 kontorer. Alle VAV-anleggene vi har levert fungerer bra.

– Men når det bygges for staten opplever vi også av og til en pinlig avstand mellom liv og lære, forteller Østby. I samarbeid med Vekst Teknologi prosjekterte vi VAV-anlegg til et bygg som Union Eiendom bygger for NAV. VAV ville spart store mengder energi, men NAV sa nei. Det dreide seg om tre millioner kroner, som de ville spart inn på et år eller to. VAV er fremtiden, skal staten representere fortiden?

Kro Produksjon
Det største produktet til Kro Produksjon er kjøkkenhetter, som står for 45 prosent av omsetningen på 32 millioner. På ventilasjonssiden er Kro også kjent for kanalkrysset, en smart løsning utviklet av Bjørn Tore Larsen i Stiftelsen Vekst. Dette er like billig å montere som en konvensjonell løsning, men med krysset blir det mindre sjauing og mindre trykkfall. Vi har hatt det i seks år, men fremdeles er nye ventiler med ny design det eneste som sklir rett inn i markedet, ellers er bransjen treg til å ta i bruk bedre produkter.


Kent Østby med kanalkrysset.