På begynnelsen av 1960 tallet opprettet Sverige noe som het Miljonprogrammet som gikk ut på å bygge boliger slik at alle skulle ha et rimelig botilbud. 800 000 boenheter ble bygd mellom 1963 og 1973. Dette er bygg som i dag har et stort energisparepotensial. En av de fremste arkitektene på passivhus, Hans Eek, har regnet ut at dersom disse boenhetene ble rehabilitert ville man kunne spare 36TWh. Det tilsvarer det samme som over 10 gasskraftverk. Han har da tatt utgangspunkt i et rehabiliteringsprosjekt utenfor Gøteborg, Brogården.

 – Vi har beregnet at om alle disse blir bygd om på samme måte som vi nå gjør i Brogården, kan det i Sverige hvert år spares 36 TWh energi. Det vil si at vi for disse 800 000 kan redusere fra dagens forbruk på 61 TWh ned til 25 TWh, altså mer enn en halvering, sier Hans Eek til Arkitektnytt.

Det støre sparepotensialet i bygg ligger i eksisterende bygningsmasse. Foreløpig er det ikke mange pilotprosjekter i Europa som rehabilitere bygg til å nå passivhus/lavenergistandard. Brogården er et prosjekt på rehabilitering hvor målet er å halvere energibruken. 300 leiligheter i blokker i tre etasjer skal bygges om. Leilighetene er bygd i 1971–74 med den tidens tynne isolasjon, kuldebroer til verandaene og mekanisk utlufting uten varmegjenvinning.

Dette skal nå byttes ut med 50 cm isolasjon i tak og 35 cm i veggene. Nye vinduer vil ha en u-verdi på 0,85. Det blir nye balkonger uten kuldebroer og et separat ventilasjonssystem med varmegjenvinning for hver leilighet.

– Vi regner med å kunne mer enn halvere det årlige energiforbruket, fra dagens 216 kWh/m2 til 92 KWh/m2. Kostnadene for ombygging er anslått til en million svenske kroner per leilighet. Her inngår også utenomhusarbeider.  Utgiftene til energiutbedringene vil spares inn på 5–10 år. Hvordan man skal regne dette, er veldig avhengig av hva det vil koste å kjøpe energi, kommenterer Hans Eek.

I Norge ble det i årene 1961 til 1970 bygget 279 930 boliger i Norge. iflg Statistisk sentralbyrå.