Waterguard
Overvåkningssystemet Waterguard registrerer fuktighet ved hjelp av sensorer som plasseres på steder der det er mulighet for lekkasjer, for eksempel under kjøkkenbenken, under oppvaskmaskin, eller under kjøleskap med kaldtvannstapping og isbitmaskin. Hvis det registreres fuktighet utløses en magnetventil som øyeblikkelig stopper vanntilførselen til boligen. Sensorene er også utstyrt med en innebygget temperaturmåler, slik at vanntilførselen stenges hvis temperaturen går under +3 ºC.

– Vannskadesikring med Waterguard har i noen år vært standard i nye boliger fra Block Watne, opplyser daglig leder Haakon Munkejord i Waterguard. – Det er et viktig signal til markedet. Har du rør-i-rør og Waterguard er du praktisk talt hundre prosent sikret mot vannskader.

Et produkt som har forårsaket mange vannskader, er vanntilknyttede kjøleskap med isbitmaskin. Nå leverer mange Waterguard som standard med skapet. Det er rørleggeren som til syvende og sist blir sittende med ansvaret fordi det er han som har tilkoblet produktet. Det er derfor stadig flere rørleggere som sier at ”vi monterer ikke uten Waterguard”.

Kjøkkenet bør ha sluk
Kjøkkenet er det mest sårbare rommet i huset, mener Haakon Munkejord. – Det er utrolig at det er lov å ha masse utstyr som bruker vann i et rom uten sluk eller automatisk vannstopper. Her kan det være oppvaskmaskin, kjøleskap med vanntilkobling, vaskemaskin og benkebereder, alle med nok av muligheter for lekkasjer. I tillegg er det alltid en viss mulighet for oversvømmelse fra et tett avløp i oppvaskkummen. Her bør det regelendringer til.

Waterguard
Blant Waterguards største kunder ved siden av Block Watne er berederprodusentene Oso Hotwater, CTC og Høiax som bruker Waterguard for å sikre mot vannlekkasjer når berederen installeres i kjøkkenbenk eller i andre rom uten sluk. Eksempelvbis vil en blokk med 50 leiligheter få 15 % rabatt på hele bygningsforsikringen hvis det monteres Waterguard på alle berederne.

– Hittil har vi solgt mest til boliger, men vi ser et potensielt stort marked i næringsbygg. Nå skal vårt utstyr monteres i 6 500 kvadratmeter på Fridtjof Nansens plass 6. Der skal det overvåke forbruksvann, varme og kjøling i hele bygget. Blant våre prestisjeleveranser er Royal Bank og Scotland og Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Vi står sterkt hos krevende, profesjonelle eiendomsbesittere fordi utstyret trådløst. Den mest avanserte elektronikken produseres i Norge, den enkleste elektronikken fra Irland, mens magnetventilene leveres av Danfoss.