Nå viser de aller siste beregningene at det er utbetalt over en milliard kroner etter alle frostskadene, så skadeomfanget har vært større enn først antatt. Mange forsikringstakere får imidlertid avkorting i utbetalingssummen på grunn av egen sløvhet.
Gjensidige har så langt behandlet 10 000 forsikringssaker og fortsatt er det mange saker som ikke er ferdigbehandlet. Selskapet har alene utbetalt 371 millioner kroner 1. kvartal i år. Ut fra Dagbladets beregninger har de to andre store selskapene If og Trygg Vesta lignende utbetalinger og dermed blir totalsummen godt over en milliard kroner når alt blir gjort opp en gang utover sommeren.
- Vi har hatt en fordobling av antall frostskader, opplyser informasjonssjef i Gjenidige, Bjarne Aani Rysstad til Dagbladet.
Forsikringsselskapene antar at de vil spare 150 millioner kroner på grunn av avkortninger. Mange hus- og hytteeiere slurver nemlig og slår av strømmen eller lar vinduer stå åpne. I forskriftene går det klart fram at forsikringstakerne har plikter og hvis disse forsømmes, blir det avkorting på forsikringen.
I tillegg til at mange hus- og hytteeiere slurver, så glemmer også en god del at for eksempel varmepumpene slutter å virke ved minus 15 grader. Da blir det frost og vannskader uansett. Mange bygninger, spesielt på Vestlandet, er dårlig isolert og har byggetekniske feil. Det får også konsekvenser når gradestokken kryper ned mot tjue minus over lengre perioder.
Når det først er aldri så galt, så er det godt for noe. Rørleggerne har blant annet hatt en stri tørn etter alle skadene og administrerende direktør, Tor Backe i NRL innrømmer at den kalde vinteren reddet avtaleboka til en god del rørleggere.
- Normalt ville en del ha måttet permittere i vinter, men alle skadene reddet i mange tilfeller bedriftenes sysselsetting, sier Backe.