OSO Hotwater AS har lenge hatt en så dominerende stilling på hjemmemarkedet at veksten måtte skje på eksport. Det har vært så vellykket at om lag halvparten av omsetningen nå kommer fra eksport. Omsetningstallene for hjemmemarked og eksport i 2007 var 220 og 220 millioner kroner, opp fra henholdsvis 208 og 166 millioner (alle tall avrundet ned til nærmeste hele million). Tallenes tale er klar: Det er lite vekst å hente i Norge, skal du vokse, må du ta skreppa på ryggen og begi deg ut i den store verden.

– Der trives vi godt, sier administrerende direktør Sigurd Braathen til VVS-forum. – Vi er allerede store som OEM-produsent for ledende merker, og i England er OSO Hotwater nummer tre. England har om lag 30 berederprodusenter, men mange av dem er veldig små, bare fire er store. Det vil bli en konsolidering i bransjen, de som produserer 30 000 eller færre beredere får problemer. De har ikke råd til de enorme investeringene i ny teknologi som er nødvendig. Vi har vært i England i 15 år med beredere og vi skal slåss for å beholde våre andeler.

– Hvilke konsekvenser vil EUs energidirektiv få for produsenter av elektriske varmtvannsberedere, Sigurd Braathen?
– EU-direktivet vil gi et løft når det gjelder varmeløsninger og kvaliteten på isolasjon. Men når også varmekilden skal telle med i merkingen, ender elektriske beredere uvegerlig i lavere klassifiseringer, selv om elektrisk oppvarming ikke nødvendigvis er lite miljøvennlig i Norge, med vannkraft som hovedkilde.
– Hvordan møter OSO denne utviklingen?
– Vi har et sortiment av beredere som skal brukes i forbindelse med andre varmekilder, for eksempel varmepumper. Problemet er ikke veldig stort på eksportmarkedet, fordi vi i så stor grad er underleverandør av tanker.

– Dere har kuttet ut varmepumper som eget produkt, hvorfor?
– I et stadig hardere marked vil vi konsentrere oss om det vi er best på. Det er komplette varmtvannsberedere – under eget merke og som OEM, samt tanker. Varmepumpesalget går ned i Sverige, mens England kommer for fullt, og i Frankrike er salget tredoblet hittil i år. Frankrike er et stort marked for noen av våre berederkunder. Vår strategi går mye mot OEM-markedet heller enn å bygge opp egne organisasjoner i Europa – rendyrking fremfor å satse på andre varmeløsninger. Og nå skal alle inn i varmepumpemarkedet, der går teknologiutviklingen raskere enn noensinne.

Om markedet opplyser Sigurd Braathen at 2008 gir moderat vekst i Norge og at eksporten er omtrent som i fjor.