Det har tidligere vært tatt initiativ til et nordisk utviklingsarbeid for å tilpasse det amerikanske klassifiseringsverktøyet LEED og eller det britiske Breeam. I går var representanter fra Sverige, Danmark, Finland og Norge samlet til et første møte i Oslo.

- Bygningsmassen har avgjørende betydning for miljøet og folks helse. Til nå har vi ikke kunnet synliggjøre hvilke bygg som er sunnere og mer velfungerende enn andre bygg. At vi kan gjøre dette i et nordisk samarbeid er viktig. For å sikre et godt resultat og mulighet for internasjonal sammenligning, vurdere vi en lokal tilpasning av det amerikanske verktøyet LEED og det britiske verktøyet BREEAM, forteller Sverre Tiltnes, prosjektleder i Grønn Byggallianse

Over 30 norske foregangsbedrifter og Grønn Byggallianse gikk allerede 24. juni sammen om å utvikle et klassifiseringsverktøy som kommuniserer byggets miljøegenskaper på en forståelig og troverdig måte. Bygg som skiller seg positivt ut når det gjelder framtidsrettet design og stedstilpasning, energibruk, inneklima, materialbruk, forurensning og bruk av farlige stoffer, skal kunne klassifiseres i forhold til prestasjonsnivå.

Tiltnes mener at et nordisk samarbeid på dette området må få modnes, men på den annen side er alle land enige om å gjøre noe sammen, og alle er like utålmodige. Dette kom tydelig frem under gårsdagens møte.

- Danskene skal ha et nytt møte allerede 27. august for å vurdere etablering av Green Building Council, forteller han. Også finnene hadde en møte i Finland om samme sak i går, men var samtidig på plass i Oslo.

- Engasjementet er stort og vi ønsker å gjøre noe så fort som mulig. Men vi vil bruke den tiden som er nødvendig for å gjøre det på riktig måte, fastslår han.

Han ser for seg at det kan være et praktisk forbredende arbeid tar ca fire måneder, om nødvendig noe lengre tid.

- Vi må jobbe med hvilke krav vi skal sette til sluttresultatet, og ha dialog med eierne av både amerikanske Leed og britiske Breeam. Deltagerne på gårsdagens møte var ikke så opptatt hvilket av disse to klassifiseringsverktøyene vi bør velge på nordisk basis, men at fokus må være på en nøktern prosess.

Tiltnes føler at aktørene i bransjen ikke er fremmed for at det kan være plass til både Leed og Breeam i det nordiske markedet.

- Vi må også se på hva markedet vil ta imot, hvilke investeringer og kostnader systemene krever, osv. Og ikke minst viktig er at det som velges vil fungere godt, noe både Leed og Breeam gjør, sier han.

Blant de bedrifter som er med i dette arbeidet er Aspelin Ramm, Avantor, COOP Eiendom, COWI, DARK Arkitekter, Entra Eiendom, Forsvarsbygg, Grønn Byggallianse, Multiconsult, Norcem, NorDan, NCC Property Development, Norconsult, OBOS, Oxer Gruppen, Peab Norge, PTL, Reinertsen, ROM Eiendom, Sektor Gruppen, Skanska Norge, Statsbygg, Steen & Strøm, Storebrand Eiendom, Sweco, TreFokus, Undervisningsbygg, Veidekke, Vital Eiendom, YIT StatoilHydro og DTZ.