Undervisningsbygg er i startgropen til å planlegge rehabilitering av Stasjonsfjellet skole som mulig passivhus. Dette vil bli den aller første Osloskolen med passivhusrehabilitering og blant de første i landet.

Oslo kommune har ambisiøse mål for å redusere klimagassutslipp og ønsker å teste ut om også oppussing av eldre skolebygg kan møte kravene til passivhus.

- Undervisningsbygg ønsker å bruke Stasjonsfjellet og Vestli skole som pilotprosjekter for å finne innovative og miljøvennlig løsninger også på eldre bygg, forteller prosjektleder Vegard Foseid i Undervisningsbygg til VVS-Forum.

Osloskolene har mange rehabiliteringsprosjekter på planen kommende år.

- Undervisningsbygg har flere nye skolebygg som skal bli passivhus, blant annet Bjørnsletta skole og gymbygget på Østensjø skole, men det er også viktig å tenke passivhusstandard for eldre bygg som det finnes mange av i Osloskolen, understreker Foseid.

- En interessant utfordring er at mange av skolene er verneverdige. Hvordan vi skal få balansert verneinteresser opp mot miljø- og energikrav tar vi som en faglig utfordring, sier Foseid og fortsetter:

- Våre beregninger for Stasjonsfjellet og Vestli skole viser at ved å gå mot passivhusstandard vil vi kunne spare halvparten av de totale energiutgiftene og opp mot 70 prosent av kostnadene til oppvarming. Miljøgevinstene for Stasjonsfjellet skole vil bli like store som om vi hadde faset ut nok ett oljefyringsanlegg i Osloskolen.

Stasjonsfjellet skole og Vestli skole er begge aktuelle som forbildeprosjekter i FutureBuilt.

- Det finnes få referanseprosjekter innen rehabilitering av gamle skolebygg. FutureBuilt har vist interesse for gamle bygg som skal pusses opp og dermed er disse skolene aktuelle som piloter, avslutter Foseid.

Fakta om FutureBuilt
FutureBuilt er et samarbeidsprogram mellom Oslo kommune, Drammen kommune, Husbanken, Enova, Grønn Byggallianse, Miljøverndepartementet, Statens bygningstekniske etat og Norske arkitekters landsforbund.

Forbildeprosjektene i FutureBuilt skal bidra til et godt bymiljø med gode livskvaliteter. FutureBuilts visjon er å vise at det er mulig å utvikle klimanøytrale byområder og arkitektur med kvalitet.