Byrådet i Oslo har sendt brev til Kommunal- og regionaldepartementet om å få lov til å innføre en økt lokal CO2 avgift på fyringsolje som et midlertidig forsøk. Klimagassutslipp fra oljefyring utgjorde hele 38 prosent av Oslos klimagassutslipp i 2009. Som omtalt på www.vvs-forum.no tidligere, så har Oslo kommune satt seg som mål å være kvitt all fossil oppvarming innen 2020. Problemet er at med dagens tempo i utskifting av oljefyrer vil Oslo kommune først nå disse målene i 2070!

I søknaden til departementet foreslås det derfor at avgiften øremerkes til utfasing av oljefyring gjennom en refusjonsordning for oljekjeler.

Får ros
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim roser Oslo for sitt initiativ, men lover likevel ingen ting. Han sier videre:
- Det er konstruktivt at Oslo kommune kommer med forslag til hva som kan gjøres, men jeg kan ikke forskuttere enkeltpunkter i klimameldingen.

Naturvernforbundet på sin side jubler over forslaget og leder Lars Haltbrekken påpeker overfor Dagsavisen at nettopp avgifter er svaret på utfordringene man står overfor.

- Avgifter har hatt en positiv effekt i Sverige. Etter at Sverige økte CO2-avgiften sank forbruket av fossil fyringsolje md 70 prosent, sier Haltbrekken.

Endring hos Enova
Frp er imidlertid i mot forslaget. Miljøbyråd Jøran Kallmyr fra Frp mener nemlig at forslaget er usosialt og vil ha liten effekt.

- Det at Sverige ligger 20 år foran oss når det gjelder enøktiltak er nok grunnen til nedgangen, mener Kallmyr, som heller vil ha andre positive intensiver til folk. Han nevner økt støtte til varmepumper, fjernvarme og bruk av avfall til oppvarming.

Oslo kommune ber i sitt brev om at flere punkter tas opp knyttet til miljøet. Blant annet ønsker kommunen at Enovas tildelingsregler endres, slik at disse kan komme i tillegg til lokale støtteordninger.