Undersøkelsen European Green City Index er gjennomført av Economist Intelligence Unit på oppdrag fra industrikonsernet Siemens og presenteres i forbindelse med klimakonferansen i København. Undersøkelsen har sjekket tilstanden i 30 europeiske hovedsteder innen åtte ulike miljøkategorier.

– Vi kommer meget bra ut i undersøkelsen. Samtidig er det interessant å se hva vi trenger å forbedre oss på, syer byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Dagens Næringsliv.

En viktig årsak til at Oslo kommer så høyt på listen er at det aller meste av elektrisiteten stammer fra vannkraft fra norske fossefall.

Oslo topper listen på to av de åtte kriteriene, nemlig energi og CO2.

Den norske hovedstaden kommer på sjetteplass på indikatoren avfall og arealanvendelse. Byen får topp poengsum for tilgang på grøntarealer, og for avvikling av søppelfyllinger, men kommer dårlig ut når det gjelder resirkulering av avfall.

Oslo kommer på den andre side svært dårlig ut på indikatoren vann. En 20. plass skyldes at Oslo har et vannforbruk som ligger langt over gjennomsnittet. Byens vannrør lekker dessuten som siler, noe som også trekker ned poengsummen.

Oslo kommer også langt ned på listen på indikatoren luftkvalitet, med en 15. plass.

– Det er forferdelig mye vedfyring i Oslo, sier Røsland.

Innen kategorien bygninger kommer Oslo på tredjeplass, mens i kategorien miljøkontroll blir det en femteplass.