Det viser seg imidlertid at Harry Lime skal ha dødd under mystiske omstendigheter. I virkeligheten er han på flukt fra politiet, ettersøkt for svartebørshandel med antibiotika, en virksomhet som hadde forårsaket en grusom død for mange barn.

En av filmens mest berømte scener foregår i et pariserhjul i fornøyelsesparken Prater. Denne replikken finnes ikke i Graham Greenes manuskript, den var noe Orson Welles fant på selv:

I Italia, I tredve år under borgiaene, hadde de krig, terror og drap, og ut av dette får de Michelangelo, Leonardo da Vinci og renessansen. I Sveits hadde de broderlig kjærlighet, fire hundre år med demokrati og fred, og hva skapte det? Gjøkuret.

Her tok Orson Welles grundig feil: gjøkuret er en tysk oppfinnelse. Men sveitserne sitter ikke ribbet tilbake av den grunn, de har gjort atskillig større oppfinnelser. En av dem er rør-i-rør-systemet, som ble oppfunnet i 1978 av firmaet JRG Gunzenhauser i den lille byen Sissach, ikke langt fra Basel. I motsetning til filmen ”Den tredje mann” er det i farger. Det har også en stor del av det norske markedet.