Det viktigste våpenet i kampen mot Legionella er høy temperatur. Legionella trives best i temperaturområdet 20 til 50 grader og dør ved cirka 55 grader. Derfor skal varmtvannsberedere levere vann på minst 65 grader. Men på institusjoner hvor kravet er en makstemperatur på 45 °C må man derfor ta spesielle forholdsregler.

Slike forholdsregler i institusjoner er først og fremst rengjøring og desinfekjson, og varmebehandling. Ved rutinemessig sjokkbehandling med varme må anlegget gjennomspyles med 70 ºC vann i minst fem minutter. For å begrense gjenvekst av bakterier etter periodisk desinfeksjon ved sjokkklorering eller sjokkoppvarming, må slamansamlinger og belegg først fjernes. Tiden mellom hver behandling bestemmes på grunnlag av en risikovurdering, men må ikke overskride seks måneder. Dusjhoder bør rengjøres minst kvartalsvis.

Oras Armatur oppgir at de har produkter som hindrer legionellavekst i vannpunkter, både servant- og veggkraner, samt dusjpaneler. Oras opplyser at deres Oras Electra dusjpanel i kombinasjon med BUS-transformer gir en rimelig løsning på legionella-utfordringen. Dette panelet har effektiv gjennomstrømning av varmt vann og gir god kontroll med temperaturer. Oras fremhever også betydningen av å unngå blindrør og ubrukte tappesteder.

På VVS-dagene vil Oras Armatur ha en egen ”vegg” for å informere om legionellaproblematikken og hva deres produkter kan gjøre i den forbindelse.