Helt siden kurset ”Optimal prosjektering av større varmepumpeanlegg” ble etablert har det vært stor deltakerinteresse. Kurset har fem moduler i prosjektet Varmepumpekompetanse og til sammen har 260 deltakere nå gjennomført kurset. Det siste kurset på Gardermoen hadde 24 deltakere. Den store interessen gleder daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen, som sier til www.vvs-forum.no:

En klar forutsetning
- Det er ikke det minste merkelig at vi har fått stor respons på disse kursene. Økt fokus på miljø og reduserte klimautslipp medfører at fremtidens bygninger vil ha strengere krav til lavt energiforbruk og et godt inneklima.
Bård Baardsen påpeker at hvis byggeiere ønsker seg et bygg i energiklasse A, vil det nesten være en forutsetning å bruke energieffektive varmepumper for oppvarming og kjøling av bygningen.

Formålet med disse kursene er å gi en innføring i viktige forhold rundt selve prosjekteringen, fordi kompetanse er helt avgjørende for å realisere driftssikre og energieffektive varmepumpeanlegg. Av den grunn vil NOVAP fortsette med kurset.

Ny versjon neste år
To av prosjektene på siste kurs gjaldt Lillo Terasse i Oslo samt Vestre Toten kommune. Når det gjelder første, så er dette et case som blir gjennomgått av Nordisk Energikontroll. Det som er interessant her er at anlegget er finansiert av SG Finans og blir nedbetalt i løpet av fem år. I praksis betyr dette at borettslaget ikke trenger å øke fellesgjelden. Energikostnadene blir den samme i fem år etter at varmepumpeanlegget er installert. Forskjellen er at deler av innbetalingen betaler ned varmepumpeanlegget. Etter at de fem årene har gått, så eier borettslaget anlegget og felleskostnadene kan reduseres.

Når det gjelder Vestre Toten kommunen, så deltok de på kurset for å få økt kompetanse. Kommunen har på sitt siste varmepumpeanlegg avtalt oppfølging og jevnlige møter med leverandør for status hele det første driftsåret.

Dette er noe av det som ofte blir forsømt i denne type prosjekter, for det er nødvendig med god oppfølging i innkjøringsfasen for å få anlegget til å fungere optimalt. Anlegget skal også samspille med andre tekniske systemer i bygget og kommunisere med annen styring.

- Kurset vil altså fortsette i samme spor, men det kommer en ny versjon neste år, opplyser daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen.