Det nærmer seg årets slutt og VVS-forum har tatt en liten spørrerunde hos ulike aktører i bransjen for en situasjonsrapport om hvordan 2007 har vært, og om hvordan aktivitetsnivået og utsiktene ser ut for kommende år. Først ut er Opticonsult ved Ingunn Gjermundnes.

Det har vært noen begivenhetsrike dager hos Opticonsult den siste uken. Noen kommentarer til oppkjøpet ?

- Dette er rimelig ferskt, så noen kommentarer til dette har jeg ikke ennå annet enn at 2008 blir et spennende år.

Hvordan har 2007 vært for Opticonsult ?

- Vi har hatt et meget aktivt år i Opticonsult noe som byggebransjen generelt også har hatt. Er det stor aktivitet i byggenæringen, er det synonymt med at vi også har gode tider. Det har vært stor byggeaktivitet i Bergen og vi har mange forskjellige oppdrag for store kunder gående.
Innen VVS-avdelingen hvor jeg hovedsakelig opererer har vi måttet ansette flere nye medarbeidere for å holde tritt med oppdragsmengden. Vi har ansatt både erfarne konsulenter og nye medarbeidere direkte fra skolebenken og vi teller nå totalt 29 stykker. Det har med andre ord vært et spennende år, og økonomisk sett ser det også ut til å bli et hyggelig år. Resultatet for Opticonsult ser ut til å bli på rundt 23 millioner.

Hvor kommer deres største oppdragsmengde innen VVS fra, det offentlige eller det private ?

- Vi har en forholdsvis spredt kundemasse, og vi har en bra blanding av kunder innenfor det offentlige- og private markedet, sett alle avdelingene i Opticonsult under et. Når det gjelder VVS-avdelingen, er Forsvarsbygg, med store utbygginger på Håkonsværn, samt Helse Bergen med blant annet diverse utbygging på Haukland Universitetssykehus, og YIT store oppdragsgivere. YIT jobber vi mye sammen med i flere ulike prosjekter i hele både i Bergens- og Stavangerområdet.

Opticonsult skal være en flerfaglig konsulentvirksomhet. Vi ønsker å favne bredt og å kunne bistå våre kunder innen flere forskjellige fagfelt. Flere av våre kunder i VVS – Energi - Miljø avdelingen er også kunder av andre avdelinger i Opticonsult.


Har dere hatt noen spesielle prosjekter i VVS - avdelingen i inneværende år som har krevd mye ressurser?

- Det har vært flere store prosjekter i år som har beslaglagt mye tid og ressurser. Siden byggeaktiviteten generelt sett er stor hos våre oppdragsgivere, er bemanningen mer eller mindre presset hele tiden. De prosjektene som muligens har krevd mest ressurser, er diverse prosjekter for forsvarer samt nytt laboratoriebygg ved Haukeland Universitetssykehus i tillegg kommer ombyggingsprosjekt ved Hudbygget og Akuttmottaket. I tillegg har vi påtatt oss  kjøletekniske prosjekter, hvor vi prosjekterer, optimaliserer og fornyer et kjøleteknisk anlegg. For å klare denne utfordringen med vesentlig mer teknisk rådgivning, har vi måttet ansette flere personer med kjøleteknisk kompetanse.

Er det noen spesielle trender i markedet i forhold til hva oppdragsgiverne etterspør ?

- Det er en del fokus på energi og miljø for tiden, noe som også gjelder den generelle samfunnsdebatten. Vi får mange spørsmål om energieffektivisering, og det er en klar trend at dette opptar våre kunder mer og mer. Rådgivningen går på å finne optimale løsninger for å holde energibruken nede. Vi deltar også aktivt i debatten rundt de nye reviderte tekniske forskriftene og NS 3031. Der jobber vi blant annet sammen med RIF og Erichsen & Horgen. Målet er at de bygningene som bygges fremover får en lavere energibruk, og de kravene som ligger i dag kan virke for slakke til å oppnå dette målet.

I tillegg er det en trend at flere av våre kunder etterspør flerfaglig rådgiver, det vil si de ønsker en rådgiver å forholde seg til. En trend vi i Opticonsult tar med inn i Sweco.

Hvordan ser 2008 ut for Opticonsult?

- Neste år tegner meget bra. Vi hadde en ordrereserve per oktober/november på rundt 166 millioner. Det føler vi oss komfortable med, og det er ingen tegn på at byggeaktiviteten i Bergen avtar med det første.
- Derfor er firmaets satsningsområde fremover å være et flerfaglig rådgivings miljø, hvor vi kan hjelpe våre kunder med kompetanse innen alle våre områder. Våre kunder ser mer og mer etter en leverandør av alle typer tjenester. Det vil medføre at vi må å ansette flere folk også neste år.