Dette viser en gjennomgang Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har gjort. Tallene er basert på Mattilsynets vannverksregister, der alle norske vannverk skal rapportere hvert år.

Drammen er verstingen med over 50 prosent tap med Haugesund hakk i hel. Vannverkene i Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Asker, Stavanger, Porsgrunn, Kristiansand og Arendal har lekkasjer på over 40 prosent. Oslo har den største vannleveransen med hele 98 millioner kubikkmeter vann og lavest vannlekkasje med 21 prosent. Fredrikstad skal investere flere hundre millioner kroner på vann og avløpsnettet og regner med at de vil bruke 20 år på fornyingen.

– Dette er ikke bærekraftig i det lange løp. Vannrørene er en del av infrastrukturen som kommunenes innbyggere ikke ser, og de merker ikke forfallet før vannet uteblir eller E.coli-bakterier trenger inn som følge av større brudd i ledningene, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

Drammen kommune ligger høyest blant de store vannverkene i Norge. Den gjennomsnittlige lekkasjeprosenten er 37,25 prosent blant de 20 største, men fordi Oslo har den største vannleveransen med hele 98 millioner kubikkmeter vann og lavest vannlekkasje med 21 prosent, blir samlet vannlekkasje for de største vannverkene 32,7 prosent.

– Overført på landsbasis betyr det at minst 250 millioner kubikkmeter drikkevann renner ut i grunnen årlig. I tillegg til risiko for helsefarlig vann og dårlig leveringssikkerhet, betyr lekkasjene også et økonomisk tap: Det må bygges større vannforsyningsanlegg og avløpssystemene må oppdimensjoneres for å ta unna vann fra vannrør som lekker ut i avløpene, sier Johannesen.

– Mens innbyggerne i kommunene pålegges å installere vannmålere for å redusere sløsingen, renner vannet rett ut av kommunenes egne rør. Med et gebyr på for eksempel 8 kroner kubikkmeteren, går det tapt vann for to milliarder kroner per år, sier Johannesen.

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: