Som VVS-Forum skrev i går, øker omsetningen til bedriftene innenfor bygge- og anleggsvirksomheten med 30 milliarder kroner i perioden januar-august i år sammenlignet med samme periode i fjor, i følge SSB.

VVS-bransjen omsatte de åtte første månedene i år (fire første terminene) for over 16,5 milliarder kroner. I fjor var tilsvarende omsetning 13,6 milliarder. Hele 2006 hadde VVS-bransjen en omsetning på 23 milliarder.

Daglig leder i AS Bygganalyse, Otto Liebe sier at statistikken fra SSB kun viser halve sannheten.

- SSBs statistikk er blitt mye bedre det siste året. Når det gjelder VVS fanger statistikken opp kun rørbransjen, og ikke ventilasjon, sier han.

Statistikken fanger heller ikke opp produktivitetsutviklingen på byggeplassen.

- Byggebransjen er nå inne oppgangstider, og da er det mange bedrifter som ansetter mye folk. Da går gjerne produktiviteten ned, blant annet fordi et gjøres mye feil. Det er helt vanlig at de fleste vil tjene mest mulig i oppgangstider, og prisene øker. Prisstigningen ligger nok en del over det som SSB presenterer.

- Resultater er at fortjenesten ikke alltid er så god, mener han.

- Så SSB-statistikk skal man ta med en klype alt?

- Ja, hvis du skal kalkulere et prosjekt i dag som skal bygges om ett år, så må du nok regulere for prisstigning på flere områder. Vår vurdering er at reell pristigning er dobbelt så høy som statistikken viser.

Han understreker at SSB er klar over at byggestatistikken, inkludert tall om VVS-bransjen har sine mangler.

Bygganalyse er leverandør av kalkyler, økonomiske beregninger og usikkerhetsanalyser for
landbaserte prosjekter. Selskapet yter langsiktige og verdiskapende byggøkonomitjenester til byggebransjen basert på oppdatert RIF-godkjent kompetanse.

Linker:
SSB-statistikken
AS Bygganalyse