Han har driftet mange bygg, og vært igjennom mange innkjøringsfaser. For tiden har han ansvar for å følge opp driften i KLPs nye bygg i Schweigaardsgate 21 og 23. Dette er Breaam Exellent bygg satt opp i 2013-14 og ble kjøpt av KLP i desember 2014 fra ROM Eiendom.

Men på generelt grunnlag har han klare meldinger til leverandører av tekniske installasjoner.

-Jeg har sett mange lange kamper for å få systemene til å virke som tiltenkt, særlig å få noen til å ta ansvar for å komme til bunns i problemene, forteller han.

Han viser til en artikkel på ITBaktuelt hvor Erlend Simonsen, teknisk direktør i DNB Næringseiendom AS, nestleder i Grønn Byggallianse og komitémedlem i SN/K 025 (Bygningsautomasjon) sier at, sitat: ” - Alle sier at de har levert det de skal, men bygget fungerer ikke! For normalen er jo at bygget trenger noen år for å tilpasse seg bruken. Og hvis det virker med en gang, blir det galt å la seg imponere av noe som burde være en selvfølge.

-Dette melder jeg meg glatt på med en gang, sier Runar Ronde. Og legger til at det samme gjelder hva Arne Eggen i Integra også påpeker på ITBaktuelt, nemlig at, sitat: ” - Det er for liten tid til god planlegging og gode leveranser, og tidvis manglende kompetanse på hva som kreves for å levere som forventes. De som tar over og skal drifte bygningene opplever ofte at de tekniske installasjonene har feil og mangler."

-Jeg har vært borti tilfeller hvor jeg i samarbeid med driftstekniker har jobbet lange dager og kvelder for å dokumentere at det leverandørene hevder ikke stemmer med virkeligheten. Etter mitt skjønn helt nødvendig etterarbeid for å lukke avvikene. Men også like klart at dette burde leverandører selv sørge for å kvalitetssikre før overlevering.

-Og ikke minst må leverandører vise ansvar i den første driftstiden etter at byggene står ferdig og er overlevert, forfekter Runar Ronde.

At bygget fortsatt er i garanti- og reklamasjonstid ser ikke ut til å ha annen virkning enn at alle prøver så godt de kan med å slippe å komme.  

-En annen sak er jo at ofte påpekes det at ”nettopp dette bygget” skal være meget godt med tanke på energi og inneklima. Det må da være et tankekors for leverandørene at de ikke får til hverken god økonomi eller spesielt bra inneklima, undrer Runar Ronde.

Og han legger til at i ett KLP-bygg er det oppnådd en betydelig reduksjon av energi etter at de startet rydding i feil i juli i fjor, og utbedringer fra leverandører startet i august.

-Utbedringer har vel mer eller mindre pågått kontinuerlig siden da, og i først i slutten av desember 2015 fikk vi på plass ur-styringen som gjør ekstra mye med energiforbruket, sier han og viser frem et utskrift (se illustrasjon).

-Det mest interessante er at vi ofte ikke finner feilene. Da blir det leietakere som sitter igjen med regningen for feil styring etter dårlig kvalitetssikring utført av leverandører i sine prosjekter.  

-Vi må nok som eiere og driftere stå mer samlet og være entydige på hva vi ønsker oss og hvordan vi ønsker de tekniske anleggene gjennomført i forkant av installasjoner, understreker han.

-Jeg ser jo også at vi må få større fokus inn mot eier, det vil si beslutningstakere i eiendomsselskapene, og således unngå å få flotte anlegg på papiret, men som i praksis ikke virker som tiltenkt. I tillegg til at de blir unødvendig dyre å drifte.

-På toppen av dette så ender vi opp med misfornøyde leietakere som sitter igjen med denne regningen, avslutter Runar Ronde.       

Utskrift som viser energiforbruk i bygg A. Byggets adresse er sladdet. Klikk på utskriftet for større format.

Utskrift som viser energiforbruk i bygg B. Byggets adresse er sladdet. Klikk på utskriftet for større format.