Hvis du ser i rennene på taket av det nye operahuset, ser du ikke noe annet enn du er vant til: en rist over taksluk i en renne med tekking i bunn. Her, som på alle andre tak, dekkes rennen med snø, smuss og annet rusk og rask. Alt ser helt normalt ut. Men det er det ikke, forteller Rune Larsen i Aiwell AS:

– Under takbelegget i rennebunnen ligger en Aiwell-matte som er utstyrt med varmekabler for å hindere at det bygger seg opp store mengder is i rennene og sikre at det alltid er fritt avløp. Til å styre denne spesielle løsningen benyttes Ice Control-1000.


Bildetekst: Operahusets mange glassflater skaper mange bildemuligheter – men her er motivet i forgrunnen, et Aiwell sluk med Aiwell-matte.

– Aiwell er det eneste firmaet med tillatelse til å tekke inn varmekabler, opplyser Rune Larsen. – Utvikling og testing tok mer enn 3år før vi hadde godkjennelsen fra Produkt- og elektrisitetstilsynet på plass. Under testingen hadde vi god hjelp av Nexas, og Statsbygg har deltatt som OFU-partner i utviklingen av Ice Control-1000. Vi kan tekke inn opptil 315 watt per kvadratmeteren, men så stor effekter benyttes som regel kun i forbindelse med bortsmelting av snøras fra glasstak. Slike anlegg har fungert i mer enn 10 år både på Rikshosptalet og Høgskolen i Vestfold. Systemet er også brukt på enkelte bygg som sliter med snølast. Vår løsning med varmekabel gjemt under belegget gir mange fordeler for byggherrer, som lang levetid på varmekablene, bedre spreding av varmen, enkelt renhold og sist men ikke minst, svært lavt energiforbruk.

I tillegg til varmemattene og Aiwell-Taksluk, er det også snøsmelteanleggene og varme i forbindelse med overlys og alle de elektriske snøsmelteanleggene. Til å styre alt dette er det til sammen installert 7 stk. Aiwell Ice Control-1000 styringsenheter som sørger for effektiv tining med minimal energibruk.


Bildetekst: Sluket på sjøsiden. Disse arealene har snøsmelteanlegg styrt av Aiwell Ice Control-2000.

– Operaen er også utstyrt med Aiwells taksluk med varme. De sørger for at vann alltid kan komme fritt til sluket. Takslukene er en videreutvikling av Aiwell-stjernen som er mer elegant, billigere og mindre sårbar. Slukene bruker energi for cirka 20 kroner året. På nabobygget Oslo S er det ettermonter over 100 aiwell-stjerne-anlegg opplyser Rune.

Den mer avanserte Ice Control-2000 brukes til styring av snøsmelteanlegget ved inngangspartiet og på hele sjøsiden. Det unike ved Ice Control 2000 er styringen.
Ice Control 2000 bruker en «snøsniffer» som detekterer snøfallet i forkant, slik at pumper kan startes og shunt åpnes før snøfallet starter. Slik reduseres oppvarmingstiden, og smelteprosessen starter langt tidligere. Derved spares også mye energi, fordi anlegget slås av mellom hvert snøfall. Denne løsningen har spart store mengder energi på Oslo S – med en økonomisk besparelse på mer enn 1 million kroner i året siden 2000. 




Rune Larsen i Aiwell.



 














Sluk på sjøsiden.