Av Ivar Hovland, Covent

Forskjellen på 80 og 85% virkningsgrad har stor betydning for et byggs energibruk. Målt i en LCC beregning, vil forskjellen basert på et mindre kontor med luftmengde på 10.000 m³/h, utgjøre over 7.000 kWh pr. år.

Som den første produsenten av roterende energigjenvinner i aluminium, tilbake til 1973, mener vi at vi har en del kompetanse og testresultater som dokumentasjon for våre tall. Dette, sammen med Eurovent testene som vi tar årlig, gjør at vi har god kontroll på de data vi oppgir.

Men det er viktig å vite hva som ligger bak de tall og tester som gjennomføres. På markedet i dag er det et mangfold av varianter, så det kan ikke være lett for en entreprenør å vite hva som er riktig. De viktigste parametere som påvirker virkningsgrad er:

1. Dybde. Her er det 2 dybder som går igjen, 200 og 250mm.
2. Lamellåpning. Her er det både form (trekant og rund form), samt mål som påvirker virkningsgraden. Vanlig på markedet i dag er 1,5, 1,6, 2,0 og 2,5mm åpning.
3. Material kvalitet. Aluminiumslegeringer og material tykkelse spiller en viktig rolle. Vanlig i dag er tykkelser fra 50 µm til 90 µm.
4. Luft hastighet gjennom rotoren. Her kan det være forskjellig oppfatning av hva som er best, men alle våre tester og målinger ender opp med maksimal virkningsgrad ved hastighet på ca. 1,1 m/s. Se vedlagte kurve som viser virkningsgrad og trykkfall, basert på hastighet. Vær oppmerksom på at virkningsgraden faller både med for lav hastighet og ved for større hastigheter.

Når vi da ser på de tekniske data for disse roterende gjenvinnere, målt ved SINTEF i Trondheim, samt TUV i Essen, klarer vi å oppnå på det optimale punkt, nesten 88% virkningsgrad. Samtidig som vi beholder det lave trykkfallet på ca 75 Pa. I vårt kalkulasjonsprogram RICalc fremkommer de ulike virkningsgrader, basert på de ulike dimensjoner og kvaliteter.

Så som svar til Harald Vidnes, så er utviklingen kommet videre, og temperaturvirkningsgrad på 85% er oppnåelig. Så de rotorer Covent benytter i sine aggregater, er produsert av Covent, og vi har derfor god kontroll på vår kvalitet. Vi lover 85 % temperaturvirkningsgrad, og vi dokumenterer det også. Så igjen Harald, du må nok be din utviklingsavdeling om å skjerpe seg.

Les artikkelen Verifisering av data og virkningsgrader for roterende gjenvinnere

GI DIN KOMMENTAR HER