"Det er typisk norsk å være god", sa daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i sin nyttårstale 1. januar 1992. Hun spesifiserte ikke hva vi var best på, men det vet alle som steller med offentlige bygg og anlegg: Vi er verdensmestere i å gi blaffen i vedlikehold. Resultatet er altfor ofte at det friske vannet som ble levert av vannverket, ikke er like friskt når det suser i rørene hos forbrukeren.

Fagfolk kan fortelle at Norge er på topp i Norden når det gjelder lekkasjer Fra vannrør, og ledningsnettet er så morkent at det med dagens tempo vil ta 400 år å rehabilitere det. Det er litt av et tidsperspektiv. For fire hundre år siden var Norge fremdeles i renessansen, tredveårskrigen som herjet Europa lå ennå ti år inn i fremtiden.

Det er mye oppmerksomhet rundt problemet med denne viktige infrastrukturen, sier administrerende direktør Hans Erik Maastad i Vulkan Smith AS. – Politikerne vil heller gjøre noe som synes enn å bruke penger i gamle grøfter. Resultatet kan bli alvorlige konsekvenser for folkehelsen, slik vi så i Bergen da lekkasjer fra en kloakkledning hadde funnet veien inn i en lekk vannledning.

Vulkan Smith er inndelt i fire avdelinger: VA Teknikk, Rørinspeksjon, Utemiljø, Bygg & Anlegg og Industri. Selskapet er en av de store leverandørene til VA-bransjen, men vann er større enn avløp.
– Rør er det eneste vi ikke selger, men vi har alt du kan ønske deg av rørdeler, ventiler, og annet som hører til.

Et stykke industrihistorie
Første gang jeg traff Hans Erik Maastad var for cirka 13 år siden. Da het selskapet Vulkan Industrier AS og holdt til i Møllerveien 2 ved Grünerbrua. Krysser du Akerselven her, er du på Grünerløkka, med Cuba til venstre og bydelen Ny York til høyre. Vulkan ble grunnlagt her under navnet Vulkan Jernstøberi og Mek. Verksted i 1872, da Oslo ennå het Christiania. Bedriften produserte store jernkonstruksjoner til bl.a. broer, kjeler for varmeanlegg, radiatorer og båter. På det meste var det 300 ansatte i fabrikken ved Akerselven. Vulkan har bygget broer over hele Norge.

I 1905 begynte Vulkan produksjon av klammer for vannledninger. Dette er det eneste av de opprinnelige produktene som fremdeles produseres, og antakelig det eldste produktet overhodet på VA/VVS-markedet. Anboringsklammeret støpes i dag ved Ulefoss Jernverk og ferdigstilles i Sandvika, i alt cirka 6 000 i året. Ulefoss Jernverk, grunnlagt i 1657, er Norges eldste bedrift.


Bildetekst: Adar Antonsen i arbeid med Vulkan anboringsklammer – et produkt som kom på markedet i 1905.

Vulkan Jernstøberi og Mek. Verksted skiftet etter hvert navn til Vulkan Industrier AS, som fusjonerte med Intervision AS til Vulkan Intervision. I 2005 ble Ing. Christen Smith fusjonert inn i dette selskapet, og virksomheten fikk navnet Vulkan Smith AS. Christen Smith driver med bygg og anlegg, med produkter som trapper, rister, lokk og utemøbler.

Vulkan Smith AS har 29 ansatte om venter i år en omsetning på 110 millioner.

– Selskapet selger VA-produkter nesten utelukkende gjennom grossistene, til brukere som entreprenører og kommuner, forteller salgssjef Marius Nilo. – Men noen spesialprodukter, som avanserte inspeksjonsbiler, går direkte.

Vulkan Smith er et av mange firmaer som i en årrekke har kunnet glede seg over et godt marked, men kanskje flater det nå ut, sier Marius Nilo:
– Signalene fra grossistene om at det blir roligere, prisstigningen gjør at noen prosjekter skrinlegges.

Det betyr at overskriften på denne artikkelen ikke stemmer. Hvis markedet for VA-produkter blir slappere, betyr det ikke bare tapte kroner for bransjen. Det betyr at påkrevd rehabilitering av vann- og avløpsnettet skyves enda lenger inn i fremtiden, med de konsekvenser det kan ha for folks helse. Dessverre er politikernes svar på det antakelig et sitat av tidsskriftet Mads store helt Alfred E. Neuman: "What me worry!"


Bildetekst: Vulkan Smith AS har godt med plass i Sandvika – takhøyden er 11 meter og det er god plass til en dobling av salget, sånn i første omgang. Herfra betjenes over 5 000 varelinjer.


 

 

 

 

 

 






Denne velkjente skikkelsen har vært Vulkans maskot i en årrekke, men nå er han på vei ut.