Under Våtromsdagene 2008 ble det lagt frem tall som burde få rørbransjen til å kaldsvette: Roy Malmo Nilsen, direktor for privatmarkede i Anticimex AS, presenterte resultatene av en stor boligundersøkelse. Undersøkelsen omfatter 8895 inspeksjoner foretatt i norske boliger for å finne ut hvordan det står til med norske bad. Skal vi tro Anticimex-undersøkelsen er tilstanden begredelig: 20 % av alle undersøkte bad lakk og hadde behov for strakstiltak, 54 % har skade/påregnelig skade, mens bare drøyt 25 % var helt i orden.

Undersøkelsen har vært basert på visuell informasjon, det har ikke vært gjort dybdeundersøkelser og ikke brukt måleinstrumenter.

– Vi er som regel fornøyd når rørleggeren kommer, prisene holder og flisene er flotte. Vi har ikke kultur for å se over tid hvor bra det virkelig er, sa Roy Malmo Nilsen. – Vi tror vi har investert for 30 år, men så er kanskje ikke lenger rørleggeren der, og kanskje har vi solgt huset og brukt flott bad som salgsargument – som kom tilbake som en bumerang. Hadde det bare gått galt med én gang!

Av undersøkelsen kan vi trekke den slutning at ca 500 000 bad ikke holder vann. Hvis vi regner skaden til 75 000 kroner per bad, er det 37 milliarder. Det mest bekymringsfulle er at så mange nye bad lekker. Badene som lakk med en gang var det flest av på Østlandet, ellers ganske jevnt over landet.

Hver femte boligkjøper klager til selger, statistisk sett, og krever penger tilbakebetalt. En vanlig svakhet med de mangelfulle badene, var at membranen var for tynn. – Kontroll av membranen må gjøres før flisene legges på, sa Nilsen. Han fremhevet disse hovedårsakene til utette bad:

• Manglende kunnskap og holdninger,
• fraværende kontroll,
• nye materialer og moter,
• feil utførelse / kompliserte komponenter,
• små eller ingen sikkerhetsmarginer
• ventilasjon,
• tidspress
• kostnadspress

– Når det går galt på badet tilføres utilsiktet fuktighet som har store konsekvenser også i tilstøtende områder. Soverom er ofte nabo til bad, og der skal det absolutt ikke være fukt, sa Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Tallene fra Anticimex-undersøkelsen har vært populært stoff i pressen. De ble kommentert her på VVS-forum den 24. april av administrerende direktør Tor Backe i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS: Jeg tviler på at tallene stemmer. Du finner innlegget lengre nede på denne siden.