Innovasjon Norge har etablert en støtteordning for å stimulere til utviklingen av et samarbeid om produktutvikling mellom leverandører og offentlige virksomheter gjennom det som kalles Offentlige forsknings- og utviklingskontrakter, OFU-kontrakter.

OFU-kontrakter skal bidra til å modernisere offentlig sektor. Slike kontrakter skaper et forpliktende og målrettet samarbeid mellom innovative norske leverandørbedrifter og offentlige virksomheter, som for eksempel kommuner, fylkeskommuner, statsetater, sykehus, forsvaret m.fl.

BIM er en bygningsinformasjonsmodell (BIM) og åpenBIM er en bygningsinformasjonsmodell der informasjonen er lagret på et åpent, internasjonalt dataformat, slik at ingen programvarer utestenges fra å kunne lese informasjonen.

Den ene OFU-kontrakten er med Nosyko og har resultert i et kraftig verktøy for etablering av krav-BIMer og informasjon til forvaltnings-BIMer. Dette er nå tatt i bruk i de aller fleste byggeprosjektene i Stasbygg. Les mer om denne kontrakten.

Den andre OFU-kontrakten er med Data Design Systems (DDS), som har utviklet en ”BIM enhancer”, et dataprogram som forenkler og effektiviserer produksjonen av BIM-er basert på DWG-tegninger. Programvaren vil forenkle oppdatering av BIMer når det skjer endringer på byggene - slik at det er harmoni mellom bygg, modeller og tegninger.

Videreutvikling av Ullersmo fengsel og Regjeringskvartalet er de første som tar i bruk resultatene av dette prosjektet i Statsbygg.

Den tredje OFU-kontrakten har vært med Jotne EPM Technology, der det er utviklet en database-/serverteknologi. Statsbygg har allerede begynt å ta denne teknologien i bruk, og den vil bli en sentral del i Statsbyggs byggeprosjekter og i driften av våre bygg framover.

Jotne EPM Technology er et selskap som har fått innvilget sin søknad, og vil inngå OFU-kontrakt med Innovasjon Norge for produktet TILDA. I denne søknaden er Statsbygg den offentlige kunden med behov for produktet TILDA.

TILDA er en modellserver og står for TILgang til DAta. Navnet illustrerer i så måte hva Statsbygg skal benytte dette produktet til – nemlig å samle og tilgjengeliggjøre data og informasjon om bygningsmassen vår, og er i så måte en viktig brikke ikke bare for morgendagens IKT-systemer, men også for alle interne og eksterne som jobber med bygningsinformasjon i vår portefølje. Dette er en viktig del av utviklingen av en ny IKT-plattform for forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) i Statsbygg.

Jotne EPM Technology ble etablert i 1994 som et selvstendig programvarehus for å kommersialisere Jotne gruppens strategi om integrasjon av design og produksjonsprosesser ved bruk av informasjonsteknologi.

Utviklingsprosjektet skal løpe frem til utgangen av 2010. Innovasjon Norge gir en kontantstøtte tilsvarende 35 prosent av leverandørens egeninnsats. I tillegg til en betydelig egeninnsats, legger også Statsbygg en grunnfinansiering på 20 prosent i utviklingsprosjektet.

Les også Hvordan lykkes med åpenBIM?
Les også Ny åpen BIM-beskrivelse

GI DIN KOMMENTAR HER: