Avtalen om gjennomføringen av Desertec ble undertegnet i München-Schwabing i Tyskland 13. juli av Desertec Foundation og flere av Europas største industriselskaper. Målet for prosjektet er en enegirevolusjon og tidenes største solenergiprosjekt.

Desertecs mål er å bygge hundrevis av solkraftverk på de steder hvor solen er sterkest i Nord-Afrika og Midt-Østen, og binde dem sammen i et nettverk. Energien fra disse kraftverkene skal så føres opptil tusenvis av kilometer for å forsyne abonnenter i Europa, Nord-Afrika og Midt-Østen med miljøvennlig og fornybar energi.

Kraftverkene skal benytte speil for å konsentrere sollyset slik at det kan drive dampturbiner og strømgeneratorer. Det skal brukes varmelagringstanker for å lagre varme om dagen og så bruke den til å drive dampturbiner om natten eller når etterspørselen er størst. For å sikre uavbrutt drift også i overskyet vær, skal turbinene også kunne drives av olje, naturgass eller biobrensel. En gunstig bivirkning er at overskuddsvarme fra generatorene kan brukes til avsalting av sjøvann eller til kjøling.

Det er nok energi å ta av. I løpet av seks timer mottar jordens ørkenområder mer energi enn mennesker bruker på ett år. Sammenlignet med det er Desertecs mål beskjedne. Innen 2050 skal de kunne eksportere 100 GW i tillegg til behovet i de landene hvor kraften produseres.

Når noe sammenlignes med månelandingsprosjektet ligger det i kortene at det er snakk om enorme investeringer. Her gjelder reglene om at smaker det, så koster det. Nærmere bestemt 400-500 milliarder euro for kraftverkene og ledningsnettet. Det er 3 600-4 500 milliarder kroner.

Du finner mye mer om dette på http://.www.desertec.org