Foredraget hadde tittelen ” Sanitærsystemer og innovasjon for god livskvalitet” og var et av mange foredrag som satte fokuset på innovasjon, og at tiden for å tenke nytt på flere områder innenfor VVS-bransjen absolutt er tilstede nå.

- Mitt fokus er at vi må kunne se på hvordan vi på best mulig måte kan bygge gode bærekraftige sanitærløsninger for fremtiden. Vi er eid av et sveitsisk selskap, og vi ser at både sveitsere og tyskere har et helt annet fokus en oss på gode systemløsninger i toalettrommet, både når det gjelder privat, i nærings- og yrkesbygg, sier Arvid Aalen til vvs-forum.no i etterkant av seminaret.

Aalen poengterer viktigheten av at detaljene rundt system- og baderomsløsninger fungerer og tar hensyn til både brukere og renholdspersonale. Det er viktig å bringe frem nytenkning av baderomsløsninger, og det går både på produkter som har en konkret funksjon og som bidrar til gode helhetsløsninger. Her er universell utforming helt sentralt også.

Hygiene
- Det å gå på et offentlig toalett i Norge i dag, er ikke akkurat noen god opplevelse. Dette kommer av flere ting, blant annet det bygningsmessige, og som er vanskelig å få gjort noe med i gamle bygg. Men valg av utstyr er det mulig å gjøre noe med. Det gjelder ikke minst med tanke på hygienen. Større flater man har til rådighet på gulvet bedre er det, og de fast monterte installasjonene må være praktiske og funksjonelle. Her har også rørleggerne et ansvar, ved å installere riktig produkt på riktig sted, påpeker seniorkonsulenten.
- Det overrasker meg også at det ikke er flere arkitekter, VVS konsulenter, byggherrer og entreprenører som tenker mer på dette i prosjekteringen av denne type rom i bygget. Enkle funksjonelle løsninger bidrar til lengre levetid, enklere renhold, god funksjonalitet, og ikke minst vannskadesikkerhet i alle typer bygg.

Vannskadesikkerhet
Vannskadeproblematikken i Norge er et like aktuelt tema til enhver tid. Selv om det stadig går den riktige veien, mener Aalen at det finnes løsninger som kan bidra til å redusere vannskadene ytterligere.
- Jeg er av den oppfatning at våre installasjonssystemer GIS og Duofix minimerer risikoen for feil og vannskader betraktelig. GIS og Duofix er robuste og fleksible skinnesystemer som kan bygges hurtig på stedet eller kan prefabrikeres. Det kan bygges adskilte vegger for et rom, eller utformes individuelle vegger i rommet. Det smarte med denne løsningen er at rørføringene går horisontalt i systemet samlet. Både vannrør og avløpsrørende samles i en sjakt, og ikke i selve veggkonstruksjonen. Sjakten har da kontroll på alle rørføringene, og med membransikt under og bak installasjonen er risikoen for vann på avveie svært liten, påpeker seniorkonsulenten.
- Rørleggerne i Sveits jobber med disse systemene daglig, og de tilbakemeldingene vi får fra våre kollegaer i Sveits, viser at disse systemløsningene fungerer svært godt, og har blitt en helt elementær installasjon i baderummet.


Installasjonssystemet GIS som viser hvordan man kan bygge bygger med integrerte sanitærløsninger.

Grenseproblematikk
I dag er det klare skiller mellom hva som er snekkerens og rørleggerens jobb i et byggeprosjekt. Her er det trukket opp linjer som virker en smule urokkelige i forhold til hvem som skal gjøre hva. Rørleggeren skal ta rørarbeidene i huset, mens snekkeren skal ta alt det bygningsmessige.
- Det er ikke tvil om at det i dag er mye å hente på et mye bedre samspill mellom rørleggerne og snekkerne. Jeg mener at skal vi komme videre i utviklingen av baderommet når det gjelder utforming, støyproblematikk og ikke minst vannskader, må rett og slett rørleggeren få et større ansvar for byggingen av hele baderommet, inkludert veggkonstruksjoner i bygninger.
Rørleggeren vet hvor rør skal gå, han kan montere, og det minimaliserer risikoen for at snekkeren kommer etter og slår og banker i vegger som igjen kan føre til skader. Jeg vil ha rørleggerne på banen i denne debatten, og det burde etter min mening være interessant for de, da det ligger masse ekstra jobb her, poengterer Arvid Aalen.
- Denne problemstillingen burde offentlige instanser og myndigheter også være interessert i å være med på.

Støy i rørsystemer
Støy er også et problem som må tas mer på alvor mener Aalen. I dag finnes det mange gode produkter på markedet som eliminerer det meste av støyproblematikken i rørsystemene. Det er viktig av hensyn til både livskvalitet og bokomfort at man bruker godkjente lyddempende avløpsrør i byggekonstruksjoner. Mange som bor leiligheter og blokker opplever dette som et alvorlig problem
- Det er mye mer fokus på støy i rørsystemene i Sveits og Tyskland. Her har vi Norge mye å lære. Både arkitekter og VVS konsulenter burde kunne mer om dette generelt sett, avslutter en engasjert Arvid Aalen.