Skanska direktøren er nestleder i styret for EBA, Entreprenørbedriftene Bygg og Anlegg.EBA er den største og tyngste av BNLs medlemsorganisasjoner. Eiken har tidligere tatt til orde for ny organisering av byggenæringen. Han ønsker både arkitekter og rådgivere med. 

For lite ambisiøs
Da tidligere adm.direktør Ketil Lyng i forrige varslet sin avgang ovenfor styreleder Jan Halstensen i BNL , satte han samtidig i gang debatten om byggenæringens organisering på dagsordenen.

Styreleder Jan Halstensen leder et utvalg på tre som skal vurdere hva slags leder BNL nå trenger. I det utvalget sitter også Dag Andresen fra Veidekke og Torill Wollebekk fra Blikkenslagermestrene Henry Hansen. 

Eiken stiller seg bak Halstensens arbeid med prosjekter for å samle næringen, men mener samtidig at organisasjonen burde være langt mer frempå enn den er for å fremme ny utvikling. 

Skanska direktøren ønsker en organisasjon som i større grad fremmer synspunkter fra de bedriftene han karakteriserer som "de ambisiøse", påpeker han ovenfor TU. 

Styreleder Jan Halstensen ønsker å løse dette ved å organisere prosjekter internt i BNL for spesielt viktige områder, han ser energieffektivisering i eksisterende bygg og infrastruktur som to eksempler på dette. Men Eiken ønsker mer:

Halstensen tenker på prosjekter som kan samle, men det spørs om det er tilstrekkelig. Eiken sier videre at med den utviklingen vi har vært gjennom de senere årene der blant annet totalentrepriser og samspillskontrakter blir vanligere ville det vært nyttig om RIF kunne vært bedre integrert med BNL. Det vi mangler i BNL i dag er rådgivere og arkitekter.

Systemfeil
En av BNLs store utfordringer er nettopp å kombinere synspunkter og interesser til en medlemsmasse som spriker i både tallet på ansatte, omsetning og interesser.
– Vi må likevel finne en vei til en slik løsning selv om det kan føre til avskalling i den andre enden. Det er viktigere å få arkitekter og rådgivere med enn for enhver pris å holde BNL samlet, sier Eiken til tu.no.

Han kaller det en systemfeil med byggenæringens største organisasjon at ikke designmiljøene og engineeringmiljøene er med, og mener det er særlig viktig at rådgiverbransjen jobber mye tettere på de utførende.