Byggforskserien innholder i dag rundt 9000 illustrasjoner og detaljer. I første omgang ønsker en å tilrettelegge detaljer som også har tilhørende CAD-filer for søk. Søkeverktøyet er utviklet for å være så enkelt som mulig og for å kunne integreres i andre verktøy slik som CAD-verktøy og internetnett-løsninger hos aktører i bransjen. Ved å bruke IFD som «motor», kan søkeverktøyet resonnere seg fram til hva brukeren søker i mye større grad en tradisjonelle søkeverktøy. BKS-figursøk gjør det mulig å:

 

• Finne spesielle løsninger fra generelle søk og vise versa. Vi kan f.eks foreslå tilgjengelige våtromsdetaljer når brukeren søker på «bad» ettersom IFD vet at bad er et våtrom.

• Søke ved synonymer eller på hvilket som helst av IFDs språk. Aldri mer 0 treff på «gulv» selv om Byggforskserien bruker begrepet «golv» i de fleste byggdetaljene.

• Kombinere objekter for å finne objekter i en gitt kontekst. F.eks gulv på grunn eller overgang mellom tak og vegg.

• Søke på deler i objekter. IFD vet hvilke komponenter en bygningsdetalj består av og vi kan bruke denne informasjonen til å spisse søket ytterligere.

• Automatisk kjøre søk fra CAD verktøy. Kall opp applikasjonen fra en hvilken som helst IFC kompatibel applikasjon. Fordi IFD forstår IFC kan vi analysere hva du tegner og gi deg detaljer som passer.

 

På sikt vil en også kunne søke på egenskaper for figurer f.eks for å finne veggløsninger med gitt u-verdi eller brannklasse. Programmet er utviklet av Jan Erik Askjellrud, Dag Diesen og Lars Bjørkhaug. Dag F. Edvardsen har implementert støtte for automatisk søk fra SketchUP som eksempel for hvordan løsningen enkelt kan implementeres av andre CAD aktører.

Kilde: buildingsmart.no
 

Mer info og BKS søk finner du på:
http://bks.byggforsk.no/