En liten månelanding - i Sarpsborg:
Renseanlegget som er under bygging i Sarpsborg skal ikke bare ta seg av inntil 100 tonn KOF* i døgnet. Anlegget skal også levere grønn energi i form av biogass, tilsvarende 35 GWh – til erstatning for fossilt brensel som i dag benyttes, med en netto CO2-reduksjon på 8100 tonn pr år.

Tone H. Bredal 

- Anlegget skal stå ferdig i februrar 2013, og forventes å være i full drift fra april samme år, da regner vi med at belastningen på anlegget vil være på ca 50 tonn KOF i døgnet, sier kommunikasjonssjef Tone H. Bredal til vvsforum.

Anlegget blir dermed Norges hittil største innen reduksjon av organisk avfall.

Rester av tømmer
Renseanlegget skal ta seg av de ulike kondensatstrømmene fra den mangfoldige industrivirksomheten. Det er med andre ord organiske rester fra kjemisk bearbeiding og foredling av forbindelser fra tømmer som skal reduseres før utslipp i Glomma.

Anlegget er basert på anaerob renseteknologi med den patenterte Biobed EGSB (Expanded Granular Sludge Bed)-prosessen, som skal sikre effektiv reduksjon av organisk stoff. Denne typen renseanlegg er valgt fordi det er legionellafritt og luktfritt samt har lavt støynivå. 

- Prosessene som benyttes er testet grundig med hensyn til fare for Legionella. Det var slike bakterier som gjorde at vi måtte stanse trinn to i vårt tidligere renseanlegg og bygge det hele på nytt, forteller Bredal.
Anlegget er dimensjonert for å kunne behandle 100 tonn KOF per døgn. Nedbrytnings¬graden for KOF vil trolig ligge på ca 75%. Det er Kruger Kaldnes som leverer renseanlegget.

Ved siden av
Anlegget er plassert på nordsiden av eksisterende renseanlegg og kommer til å bli drevet uavhengig av det eksisterende renseanlegget, som pr i dag går for halv maskin.

Renseanlegget er dermed plassert inne på Borregaards fabrikkområde og består av flere komponenter:
- Et innløpssystem med pH-justering, tilsetting av næringsstoffer og kjøling.
- To parallelle anaerobe reaktorer (teknologi uten slamretur).

Det er valgt to reaktorer for å sikre robusthet i forhold til vedlikeholdsoperasjoner eller andre unormale driftsituasjoner.
- Et system for slam og avvanning av slam
- Et system for oppsamling og skrubbing av biogass. Biogassen skal benyttes i én av Borregaards spraytørker.
- Systemer for online måling og kontroll av utslippstrømmer, utslippsnivåer og prosesser.

Borregaard har mottatt 30 mill i støtte fra ENOVA til prosjektet,
Totalt vil regningen på renseanlegget havne på ca 200 mill NOK.
Borregaard har også etablert en pilot for å vurdere om det er flere strømmer som kan behandles i renseanlegget.

KOF* = Et mål på organisk forurensning, målt som den mengde oksygen som forbrukes under nedbrytningen.