- BacScan vil ved tilsetting til vann fordeles homogent i vannmassene å ta livet av bakterier, sopp og alger. Dette gjelder også i blindrør, påpeker Lars-Anders Lorvik i Labolo.

Det dannes en biofilm på innsiden av rørene. Filmen fungerer som biotop for bakterier, slik at disse blir brutt ned. Så lenge det finnes virkemidler i vannet vil ikke ny biofilm bli bygd opp. Vekstgrunnlaget for bakterier i ledningsnettet vil også bli borte. Riktig dosering og bruk av det nye produktet, vil derfor forhindre at aerosoler fra dusjanlegg og boblebad transporterer bakterier og utsetter brukerne for risiko. Disse bakteriene vet vi blant annet kan føre til den alvorlige sykdommen legionella.

- Folkehelseinstituttet har vurdert og godkjent søknaden om bruk av BacScan som tilsetningsstoff til drikke- og forbruksvann om bord i norske båter og offshoreinstallasjoner. Mattilsynet på sin side har godkjent produktet til bruk i interne vannforsyningssystemer, opplyser Lars-Anders Lorvik.

BacScan smaker ikke, lukter ikke og brytes ikke ned over tid. Produktet blir derimot liggende i rørsystemet som en kontinuerlig barriere mot vekst av organisk materiale. Korrekt dosering overvåkes gjennom enkle internkontrollrutiner og bruk av reagenser som målemetode.

- Dreier det seg om en kostbar investering?
- Kostnadene er bagatellmessige sett i forhold til de kostnadene man vil ha ved å utføre alternaive forebyggende tiltak, sier Lars-Anders Lorvik hos Labolo.