Sykehuset Østfold begynner å ta form, ikke bare ved at anleggsarbeidene er i gang i terrenget, med også ved at stadig flere store entrepriser på selve byggingen legges ut på anbud.

- Luftbehandling er under behandling og har form av totalentreprise. Nå er vi i en fase med fohandlinger med tilbyderne. Målet er en innstilling til kontrakt før ferien forteller prosjektleder Frank Engen, fagansvarlig på ansvarsområdet VVS-teknikk. Engen inngår i et teknisk team i prosjektorganisasjonen som representant for byggherren som er Helse Sør Øst, og har til oppgave å sørge for at det faglige sikres i anbudsfasen, samt å følge opp prosjektet med de ulike entreprenører fram til og med ferdigstillelse.

Rør neste
Engen jakter nå på tilbydere innen rør, og inviterer i denne forbindelse aktuelle leverandører til orienteringsmøte den 4. Mai, der man håper at bransjen vil kjenne sin besøkelsestid.

- Det er et spennende prosjekt med mye teknologi utenom det vanlige, vi regner med stor interesse, sier Engen til vvsforum.

Opprinnelig plan var at rørentreprisen skulle gjennomføres som en totalentreprise.

-Det passer bedre inn i markedet å dele dette opp i seks mindre entrepriser. Det blir dermed en enterprise for hvert av de fire bygningsavsnittene:
Behandlingsbygg, sengebygg, psykiatribygg
og servicebygg. I tillegg kommer gjennomgående entrepriser på sprinkleranlegget og en på gassanlegget, forklarer Engen.

Det er planen at de første anbudspapirene skal sendes ut på Doffin 18. Juni.

Variert innhold
Sykehuset Østfold blir på totalt 83 000 m2, og røranleggene er av de viktigste tekniske komponentene. Det vil inngå en rekke tekniske anlegg for vannbåren kjøle- og varmeenergi, gass og trykkluft samt vannforsyning og avløp. Både av medisinske og sikkerhetsmessige årsaker vil det være flere systemer i sving for å ivareta hensyn til hygiene og smittevern. Ikke minst innenfor vannforsyningen til de ulike avdelingene, der blant annet laboratoriene og dialyseavdelingen får egne renseanlegg .  Vannforsyningen  blir legionellasikret , hvor flere tekniske løsninger er til vurdering.

- På både selve røropplegget og prosesssiden er dette både et stort og et spennende prosjekt.Det er blant annet vannkjølede datarom. I tilknytning til sykehuset bygger Østfold Energi et fjernvarmeanlegg som naturligvis inkluderer bruk av jordvarme, forklarer Engen.

Ved å dele opp rørentreprisene i seks deler, regner man at omfanget vil passe mange entreprenører. Oppdelingen vil etter alt å dømme gjøre det enklere for spesial-rørleggerbedrifter å kunne være med å legge inn anbud direkte.

I 2016 er det meningen at det nye sykehuset skal stå klart.