Kompetanse
Faktaheftet viser hvordan et utvalg av ulike varmepumpesystemer, illustrert ved praktiske eksempler, kan brukes for å oppnå energieffektivisering. Det skal også synliggjøre den kompetansen som norske kulde- og varmepumpeentreprenører besitter. Et varmepumpeprosjekt krever grundige forundersøkelser og god planlegging. Fagfolk og kompetanse er viktige nøkkelbegreper for å vurdere tekniske løsninger og lønnsomhet, og for å unngå fallgruver. Målgruppen for dette faktaheftet, som er det niende i rekken fra Norsk Teknologi, er primært eiere og brukere av private og offentlige bygg.

Miljøvennlig
De siste årene har det vært en kraftig økning i salget av varmepumper i Norge. Ved hjelp av et riktig tilrettelagt varmepumpesystem, kan energiforbruket til oppvarming av boliger og bygg reduseres betydelig. Varmepumper er dessuten et miljøvennlig alternativ, ettersom de bidrar til å redusere forbruket av fossile brennstoffer til oppvarming av bygninger. Dette vil i sin tur redusere utslipp av klimagassene CO2 og NOX.

Kjølebehov og oppvarming av tappevann
I tillegg til oppvarmingsformål, kan varmepumpen dessuten benyttes til å dekke kjølebehovet i blant annet boliger, yrkesbygg og idrettshaller. Den kan også brukes til oppvarming av tappevann. Forbruket av nettopp varmtvann er høyt i Norge og vil også i tiden fremover utgjøre en høyere del av energikostnadene til husholdningene enn tidligere. Det har sammenheng med at behovet for romoppvarming i nye boliger reduseres på grunn av nye og strengere byggeregler og krav til energieffektivisering.

Kilde. Norsk teknologi