Dette vil betale seg over tid - ikke bare på grunn av den positive skatteeffekten gjennom høyere avskrivninger, men også fordi gode tekniske installasjoner gir byggherren en rekke fordeler.

Store muligheter
Faktaheftet skal dessuten synliggjøre hva de nye avskrivningsreglene innebærer av muligheter for våre medlemsbedrifter. Budskapet er enkelt og så komprimert som mulig, og med særlig vektlegging på gevinsten med de nye reglene kontra de gamle. Dette illustreres best ved å sette opp enkle før/nå-beregninger.

Kort tilbakeblikk
Tidligere var avskrivningssatsen for tekniske installasjoner på to prosent for forretningsbygg - den samme satsen som for selve bygningskroppen. For øvrige næringsbygg var satsen fire prosent. I tillegg innebar ordningen at reinvesteringer til opprinnelig standard kunne kostnadsføres på reinvesteringstidspunktet, noe som ga sterke incentiver til å investere i gammel teknologi. Regelverket begrenset fremtidsrettede tekniske investeringer, og det resulterte blant annet i bygg med lavere funksjonalitet enn nødvendig. Dette hadde negative følger for både sikkerhet, inneklima og energiforbruk.

Mer lønnsomt
Norsk Teknologi har gjennom flere år arbeidet for å få endret avskrivningsreglene for tekniske installasjoner i bygg. Med de nye reglene blir faste tekniske installasjoner i næringsbygg skilt ut som en egen saldogruppe med separat avskrivning. Avskrivningssatsen er på 10 prosent (saldoavskrivning). Regelendringene gjør det mer lønnsomt for byggherrer å investere i nye og bedre tekniske installasjoner. Dette gjelder ikke bare i nybygg - de nye reglene omfatter også faste tekniske installasjoner ved rehabilitering av eksisterende bygg.

Mye å spare
Omfanget av tekniske installasjoner har økt betydelig de siste årene. I avanserte næringsbygg og sykehus utgjør tekniske installasjoner over 50 prosent av kostnadene, og prosentsatsen er økende. De nye reglene har derfor store økonomiske konsekvenser for byggherrene. I tillegg vil økte investeringer i ny teknologi gi betydelige muligheter for energieffektivisering, noe som også gir positive økonomiske effekter for byggherren og leietakerne.

Oppsummert får byggherrene:
En betydelig skattefordel gjennom høyere avskrivningssats
Et enda større incentiv til å velge tekniske installasjoner av høy kvalitet, med alle gevinstene det innebærer
Muligheten til å kreve høyere husleie, fordi leietakerne oppnår en rekke fordeler gjennom tekniske installasjoner av høy kvalitet.

I tillegg oppnås lavere energibruk, reduserte klimautslipp, lavere sykefravær og økt brannsikkerhet. Det er ikke bare byggherene som er tjent med de nye reglene. Endringene gir også en rekke samfunnsøkonomiske gevinster.

Mer info finner du på.www. norskteknologi.no

Kilde: Norsk Teknologi