De to småhusene ved Slåtthaug og Bamsefaret barnehager skal bli pluss-energihus og produsere mer energi enn de selv bruker. Barnehagene får også en indre og ytre ansiktsløfting som nesten gjør dem til passivhus.

- Senest i 2020 må Norge oppfylle kravene til passivhus ved nybygg, forteller Bernt Krogh, som er prosjektleder i Stavanger Eiendom. - Men vi ser ingen grunn til å vente så lenge. For min del kunne vi godt innført de nye kravene på noen nybygg alt fra 2013 for å få et bedre erfaringsgrunnlag, sier han.

Begge barnehagene er over 20 år gamle, og det ble nøye vurdert om de skulle rehabiliteres eller rives.

- Vi har valgt å benytte sjansen til å få erfaring med nye løsninger for isolasjon og lavest mulig energibruk, forteller Krogh. – Det blir stadig strengere krav, ikke bare med tanke på energi, men også universell utforming, arbeidsmiljø, inneklima og miljøvennlige materialer. Her vil vi vise gode løsninger for gamle bygg, sier han.

God isolasjon er avgjørende for å redusere energibruken i bygg. Hele 25 cm tykk blir isolasjonen i veggene i de ”nye” barnehagene, og i taket blir det 30 cm. Gulvene får rør for vannbåren varme, og energien skal blant annet komme fra jordas indre via to hundre meter dype brønner. Lekehyttene skal ha vindmøller på taket, solcellepaneler og solfangere, og dessuten et kinetisk gulv.

- Det kinetiske gulvet gjør energien som frigjøres når barna hopper, blir omgjort til lys via magnetspoler eller piezoelektriske elementer. Overskuddsenergien fra lekehusene sendes i kabler eller vannrør til selve barnehagebygningen, forteller den entusiastiske prosjektlederen. - Jo mer de hopper i hyttene, desto billigere blir hovedhusene i drift.

For å lagre energien plasseres et stort batteri i sokkelen under lekehyttene. Samme sokkel utformes som en rampe som gjør det lett å komme inn både med barnevogn og rullestol, og den kan også tjene som sittebenk.

Hyttene blir innredet til variert bruk. Musikk og eventyr kan deles på gamlemåten eller elektronisk, og elever fra Godalen videregående skole, som er samarbeidspartner i prosjektet, skal lære om instrumentering for energimåling og vedlikehold av det omfattende energisystemet.
Miljøbevist generasjon

Det er framtidens tømrere, mekanikere og elektrikere som skal få nyttig praksis ved å bygge og vedlikeholde de to lekehyttene, og de får ikke noe gratis. Arkitekten har blant annet sørget for at ingen vinkler er rette, og at vinduene skal stå i hjørnene.

- Dette er et spennende prosjekt, og elevene får en helt annen virkelighetsforståelse gjennom denne praksisen enn skolen alene kan formidle, sier avdelingsleder for elektrofag ved Godalen videregående skole, Alf Tore Tostensen. – Her kan elevene bruke teoretiske kunnskaper i matte, naturfag og andre fag, og vi vil også prøve å involvere mediaelevene våre for å dokumentere prosessen, forteller han.

Han har også tro på at den unge generasjonen er mer miljøbevisst enn den forrige. – Og med dette oppdraget får de en enda bedre forståelse for at alle kan bidra med noe, sier han.

Tostensen beretter om positive erfaringer fra andre samarbeidsprosjekt, både med næringslivet og med Stavanger kommune. Blant annet er elever fra tømrerlinjen involvert i rehabiliteringen av husmannsplassen ved Buøy skole.

- Forskere og Husbanken blir også med i barnehageprosjektet vårt, forteller Bernt Krogh. - Med så tykk isolering må vi finne ut mer om veggenes pusteegenskaper og ansamlinger av fukt. Dette er såpass nytt at vi ønsker å systematisere erfaringene våre, så andre kan dra nytte av dem, avslutter prosjektlederen.

Fakta:

* Gjennomsnittlig energiforbruk i barnehager i Norge er 210 kWh/m2 pr år.
* Lavenergihus klasse B: Bruker max. 125 kWh pr. m2 pr år. Slåtthaug barnehage er beregnet å bruke 97 kWh pr. m2 pr år etter rehabiliteringen.
* Passivhus barnehage: Bruker max. 65 kWh pr. m2 pr år, derav kun 15 kWh til oppvarming. Fra 2018 blir dette standardkrav til nybygg i EU. Stavanger kommunes klima- og miljøplan legger opp til at standarden oppfylles tidligere.
* Null-energihus: Bruker ikke mer energi enn de selv produserer
* Pluss-energihus: Produserer mer energi enn de bruker, ved hjelp av fornybare energikilder.