Britene gikk inn i Burma i 1885. Deres behov for å gi seg selv en del luksus, var stort. Blant annet bygget de det elegante hotellet The Strand i Yangon. Luksusdetaljene på badene var overdådige.

The Strand ble bygget i 1901, i gaten Strand Road i Rangoon som den gang var den mest ettertraktede byen i Asia, blant britene.

Hotellet ble bygget av den britiske entreprenøren John Darwood og overtatt av brødrene Sarkies som drev flere av Sørøst-Asias eksklusive hoteller. Herunder Raffels i Singapore, Eastern and Oriental i Penang, Malaysia og Hotel Majapahit i Surabaya i Indonesia.

The Strand var i en periode ansett som det mest attraktive hotellet øst for Suez.

Gjennom hele forrige århundre ble hotellet delvis holdt ved like, delvis forfalt, blant annet gjennom annen verdenskrig da japanske soldater bodde der, og deler av hotellet ble brukt til hestestall.

På 1990-tallet begynte en stor renovasjon av hele hotellet, i regi av et privat investeringsselskap.

For å beholde den gamle elegansen er en del av sanitærarmaturene og rør på badene fullstendig demontert, pusset og istandsatt. Alle deler ble gitt et nytt messinglag som holder iherdig pussing i mange år fremover. Delvis er det laget tro kopier av originalutstyret.

Servanter og porselen er kopier av originalene fra 1901.

Prisene på overnatting avspeiler luksusen som er gjenskapt. Men på grunn av Burmas – eller Myanmar som det også heter, er boikottet av USA og europeiske land, er det enn så lenge vanskelig å få gjester til de 32 elegante suitene.

Burma er et av verdens fattigste land og styrt av et militærregime som den vestlige verden ønsker å tvinge i kne, ved hjelp av isolasjon.

(Klikk på bildene for detaljer)