Hagen som er leder for Arkitektbedriftenes Energi- og miljøutvalg og fagansvarlig miljø og FoU i Context, skriver følgende videre i sin blogg:

Solceller integrert i takbelegg er ikke akkurat nytt, men løsningene blir enklere og enklere.

Solceller på rull fra Derbigum

Fra Derbigum kommer det et produkt prefabrikkert på rull - legg det utover taket og tekk det på samme måte som vanlig Derbigum. Installasjonen er nærmest usynlig og krever et minimum av tilleggsarbeid, så produserer takflaten elektrisitet til bygget i mange år fremover. Det spørs selvsagt om dette er den mest effektive løsningen på våre breddegrader, der sola står lavt og takene er dekket med snø flere måneder i året. Men teknologien er overførbar til andre bygningsdeler, og el-produserende fasader hadde absolutt vært interessante i Norge.

Solceller tilpasset lokal materialbruk
Den blå-svarte, reflektive overflaten til de fleste solceller har vært en av de største barrierene for utstrakt bruk. Nå er det mange som jobber med alternativer. EPFL i Sveits er snart ferdige med å utvikle en terracottafarget celle, som de ser for seg vil passe godt med de tradisjonelle terracotta taksteinene i Sør-Europa. Ertex Solar i Østerrike har utviklet et farget raster som trykkes utenpå solcellene, og som kan lages med ulike former og størrelser. Og forskere i Edinburgh jobber med å bruke fargede glass som kan produseres med ulike mønstre - slik at man kan trykke alt fra kunstverk til logoer i glassflatene foran cellene.

 
Anti-reflektive solcelleprodukter

Kanskje det mest interessante eksempelet i denne kategorienkom fra Issol i Belgia, som jobber med arkitektene Nicolas Michelin & Associés og Atelier 2/3/4 på nybygget for det franske forsvarsministeriet. De har utviklet et skreddersydd solcelleprodukt med en gråfarge som står til de tradisjonelle sink-takene i Paris, og med en 'ru' glass-struktur som gir cellene en mattere overflate. Dette er kanskje første skritt mot matte eller anti-reflektive solcelleprodukter, noe som vil åpne mange nye bruksområder.

Solcellemønster fra nedelandske ECN.
Økt ytelse

Solceller utforskes også som dekorative elementer. Nederlandske ECN viste fram et produkt med mønster i cellen. Mønsteret er selve cellen, ikke en påklistret overflate, og arkitekter og kunstnere kan nesten fritt tegne sine egne mønstre for så å få dem produsert i cellene. Og det beste med dette? Løsningen øker ytelsen til cellen med ca. 5 prosent på grunn av måten energien beveger seg gjennom cellen på.

Spennende solcelletider
Det finnes mange andre innovative solcelleideer der ute, men produktene over er eller vil snart være i markedet alle sammen. Det tyder på spennende tider for solceller i arkitekturen, og vi vil forhåpentligvis se mange kreative og nytenkende måter å bruke disse produktene på i årene som kommer.