Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i årets ni første måneder igangsatt 6,6 millioner kvadratmeter boliger og næringsbygg. Det er en nedgang på nesten fem prosent fra samme periode i fjor. Nedgangen skyldes hovedsakelig et kraftig fall i boligsektoren, men også påbegynt næringsareal faller.

Nedgang i næringsbygg
SSB har også registrert nedgang de siste månedene for igangsetting av nye næringsbygg sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor. Foreløpige månedstall viser imidlertid at det er igangsatt 6,3 prosent mer bruksareal til næringsbygg og bygninger til offentlig sektor hittil i 2008 enn i samme periode i 2007. I kategorien fritidsbygg, boliggarasjer mv. viser statistikken en nedgang på 6,5 prosent fra i fjor til i år.

Økt etterslep i registrering av byggeprosjekter
Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) har økt. Den nedadgående trenden kan dermed være noe undervurdert.

- Tallene bekrefter det som har vært vårt klare hovedbudskap de siste ukene, understreker direktør Audun Lågøyr i BNL.

- I forrige uke la vi fram en krisepakke for regjeringen. Med dagens økonomiske situasjon har jeg vanskelig for å tro at regjeringen ikke følger opp og kommer opp med en tiltakspakke i løpet av relativt kort tid. Vi snakker om at så mange som 60.000 blir berørt i løpet av kort tid, understreker Lågøyr.

Kilde:bnl.no