Noen jobber krever litt ekstra oppfinnsomhet og omtanke. Når både vann og avløp er modent for rehabilitering, og det gamle anlegget ligger støpt en halv meter inn i veggen på en verneverdig bygning, er det liksom ikke noe alternativ å slå seg inn for å reparere.

Historisk verdi
- I og med at dette er en bygning av stor historisk verdi, var det ikke bare å ta seg til rette og bruke de lettest tilgjengelige og mest praktiske føringsveiene. Vi måtte også finne løsninger som i minst mulig grad var synlige, sier prosjektleder Richard Hansen i Imtech.

Saken fortsetter under bildet:

Børsen i Drammen er et statselig bygg i Drammens bymiljø.

Det er høyt under taket i Børsen. 
God jobb
Rørlegger Martin Borg Olsen (25) fikk utfordringen og fant gode, alternative føringsveier i samarbeid med entreprenør Svenne Trevare. Etter litt klatring og krabbing rundt i husets irrganger og innerste kroker, ble blant annet et gammelt pipeløp og himlingene mellom etasjene tatt i bruk for å legge både vann og avløp.
- Kunden var nok litt skeptisk da vi satte en så ung rørlegger som Martin på jobben, men den tvilen forsvant fort. Han har gjort en veldig bra jobb i dette prosjektet, og har fått mye skryt for de løsningene han har kommet opp med og den måten han har utført jobben på, sier Hansen videre.

Total rehabilitering
Oppdraget på Børsen er en del av en total rehabilitering av festlokalene i huset. Jobben ble påbegynt i midten av mars og overlevert i slutten av mai.

- Rent teknisk har oppdraget vært ganske tradisjonelt. I tillegg til installasjon av vann og avløp, har vi rehabilitert dame- og herretoalettene. Vanntilførselen er basert på en rør-i-rør løsning med sensorer, som automatisk stenger av vannet til det aktuelle punktet hvis det skulle oppstå lekkasjer, forteller prosjektlederen.
- Så langt det har vært mulig har vi forsøkt å beholde det originale sanitærutstyret, men vi har også levert en del nytt, som er forsøkt holdt i noenlunde samme stil som det eksisterende. Vi har også lagt klar rør for en eventuell framtidig oppgradering av varmeanlegget i bygget.

Sprinkler
Imtech har tidligere levert sprinkler i hele bygningen, og Service Drammen har i dag serviceavtalen for vedlikehold av dette anlegget.