De nye kravene er en del av EUs fornybardirektiv og skal fremme bærekraftig produksjon av biodrivstoff og flytende biobrensel, samt sikre at produksjonen og bruken gir reduksjon i klimagassutslipp. De nye reglene er vedtatt av Miljøverndepartementet og tatt inn i produktforskriften.

De viktigste gruppene aktører som vil bli omfattet av kravene er:
• Selskap som omsetter biodrivstoff (flytende og gass) og som skal oppfylle omsetningskravet i forskriftens § 3 3
• Selskap som omsetter biodiesel og som betaler redusert veibruksavgift for biodiesel.
• Kvotepliktige virksomheter som benytter flytende biobrensler eller som benytter biodrivstoff til luftfart og som ønsker å nulltelle dette utslippet i sin rapportering.

Kravene i produktforskriften vil gjelde fra 1. januar 2014.

Alle som omfattes av det nye regelverket må hvert år rapportere hvordan bærekraftskriteriene oppfylles.

Miljødirektoratet har utviklet et webbasert rapporteringsskjema med innlogging gjennom Altinn. Det er i første rekke omsettere av biodrivstoff som skal benytte det elektroniske skjemaet til rapportering.

Rapportering for drivstoff omsatt i 2014 skal sendes Miljødirektoratet innen 31. mars 2015.

Vi har utarbeidet en veileder som gir utfyllende informasjon om hvordan de ulike kravene i forskriften skal forstås og hvordan rapporteringsskjemaet skal benyttes. Omsettere som skal kjøpe inn drivstoff i høst vil allerede nå kunne gjøre seg kjent med de nye kravene til rapportering.

Hovedelementene i de nye kriteriene er:
• Krav til reduksjon av klimagassutslipp: Klimagassutslipp fra biodrivstoff og flytende biobrensel skal gi en reduksjon på minst 35 % sammenliknet med fossil drivstoff. Dette kravet økes til 50 % fra 2017 og deretter til 60 % fra 2018.

• Arealkriterier: Hovedinnholdet i disse er at områder som er viktige for biodiversitet og områder som lagrer mye karbon ikke kan brukes til produksjon av bærekraftig biodrivstoff og flytende biobrensel.

Kvotepliktige virksomheter som benytter flytende biobrensler skal rapportere på bærekraftskriteriene sammen med den årlige rapporteringen av de kvotepliktige klimagassutslippene. Virksomhetene dette gjelder får vilkår om bærekraftskriterier i utslippstillatelsen.

Flytende biobrensel som ikke oppfyller bærekraftskriteriene, skal regnes som fossilt utslipp og er kvotepliktig. Kravet til dokumentasjon på oppfyllelse av bærekraftskriteriene gjelder fra 1. januar 2014. For rapporteringsåret 2013 regnes utslipp fra flytende biomasse som ikke-kvotepliktig uten at det kreves dokumentasjon på at bærekraftskriteriene er oppfylt.