Mange boligkjøpere vil antakelig banne over at frisk luft plutselig koster noen titusener mer, men leverandørene har all grunn til å glede seg. En av dem er Flexit AS i Ørje.

– Hvis alle skal ha et balansert anlegg, vil det minst bli en dobling av markedet, sier Arne Fagerland i Flexit til VVS-forum. Fagerland er salgssjef og ansvarlig for salg til vvs-entreprenører og boligprodusenter.
– Vi opplever nå en sterkt øket etterspørsel etter balansert ventilasjon, omsetningen bare øker, fortsetter Fagerland. – Forholdet mellom avtrekksventilasjon og balansert ventilasjon var 80-20, nå er det 50/50, og det øker hele tiden. De fleste ferdighusentreprenører og entreprenører ønsker å levere etter nye forskrifter, men kravet er absolutt fra 1. august 2009.
Et ferdig montert balansert anlegg koster forbrukeren 40 000-50 000. Nå er det mange som etablerer seg i et voksende marked. Nye krav – nye leverandører.

– Balansert ventilasjon med varmegjenvinning er et krav i de nye tekniske forskriftene, akkurat som kravene til viftenes effektivitet. I Norge er kravet til vifteeffektivitet (Specific Fan Power – SFP) satt til 2,5. I Danmark er det mye strengere, der er kravet under 1,2. De fleste har problemer med å levere til de kravene.

Flexits leveringsprogram omfatter ventiler, kanaler og slanger, kjøkkenhetter, sentralstøvsugere, tetthetsmålere, baderomsvifter, ventilasjonstilbehør, kanalvifter, og luftbehandlinsaggregater. Boligaggregatene yter inntil 700 kubikkmeter i timen, mens aggregatene for næringsbygg har kapasiteter fra 700 til 6 000 kubikkmeter/time.

– Det var i 1996 vi bestemte oss for bare å produsere aggregater inntil 6000 kubikkmeter, og det viste seg å være en klok beslutning, opplyser Arne Fagerland. – Det året kom vi med en aggregatserie som ble en suksess. Aggregatene for næringsbygg har ikke bare et marked i små bygg, de brukes også mye i byggeprosjekter som tas i bruk trinnvis.

Hva så med kombinasjonen av varmepumpe og balansert ventilasjon?
– Varmepumpeteknologi kan kombineres med ventilasjon, men det blir dyrere enn våre løsninger, mener Arne Fagerland. – Folk som kjøper luft-luft-varmepumpe tror de har kjøpt ventilasjon, men det de har fått er en ovn – dog med filter. Det er mange gode eksempler på at en enkel varmepumpe og balansert lever hvert sitt liv – men fungerer ypperlig sammen.

Flexit AS budsjetterer i år med en omsetning på 380 millioner, mot 326 millioner i 2007. En stor del går til eksport. Flexit har datterselskaper i Sverige og forhandlere i Tyskland, Danmark, Finland, Baltikum, Polen, Russland og Holland.

Fra hjemmesidene til Flexit AS har vi sakset denne historikken:

Sommeren 1974 etablerte 47 år gamle Finn Martinsen ventilasjonsbedriften Finn Martinsen AS.
Det hele startet i et lite, leid lokale på Ørje i Østfold sammen med kona, Anne-Mari. Finn var en typisk gründer med pågangsmot og stor interesse for sitt fagområde. Som bedriftsleder var han jordnær, jovial og målbevisst. Skulle bedriften lykkes så var første bud å holde løftene - og slik vise kundene nødvendig respekt. Enmannsbedriften har endret navn til Flexit AS og består nå av over 250 medarbeidere, med en omsetning på nærmere 400 millioner kroner. Flexit eies i dag av sønnene Alf og Pål Martinsen, som begge arbeider i Flexit, hhv. som ansvarlig for bygg/eiendom og som daglig leder.
Flexit er Norges største leverandør av ventilasjonsanlegg og sentralstøvsugere til private boliger. Markedsposisjonen er solid som følge av satsning på produktutvikling, bearbeiding av markedet og kvalitetssikring i alle ledd. Omsetningen i det profesjonelle markedet har også økt kraftig de siste årene som et resultat av en større satsning mot den bransjen. Det opprinnelige målet om å bli "landets største leverandør av ren og frisk luft for et sunt innemiljø" er innfridd, men vi vil videre. Som markedsleder har vi mye å forsvare. Det holder oss i form. Det er også stor etterspørsel etter Flexits produkter i utlandet. Flexit har derfor skaffet seg en betydelig omsetning utenfor Norges grenser, og selger sine produkter gjennom egne salgskontorer i Sverige og distributører i Tyskland, Danmark, Finland, Baltikum, Polen, Russland og Holland.