Direktør for svenske Säker Vatten AB, Thomas Helmerson sier at det er altfor liten kunnskap hos de som installerer vannkrevende maskiner på kjøkkenet.

Slike nye kjøkkenmaskiner er blant annet kjøleskap med innebygde ismaskiner, dampovner og kaffemaskiner. Felles for disse er at de har en vannslange med høyt trykk, men ingen automatisk vannstopp eller annen sikkerhet som stopper vannet hvis uhellet er ute.

– Dersom en slange eller noe i maskinen går i stykker, sprutar det vann ut med fullt trykk, sier Thomas Helmerson.

Säker Vatten AB har utarbeidet regler og står for autoriasjon av VVS-installatører. Målet er å få ned nettopp det altfor store antallet vannskader.

Problemet er ikke de nye kjøkkenmaskinene som er koblet til vann, men at disse ikke installeres etter de regler som bransjen har satt. Installasjon må foretas av et autorisert VVS-firma.

– Vi holder nå på med et for å få frem prøvemodeller for denne type av kjøkkenmaskiner, sier Thomas Helmerson.

Han viser til at oppvaskmaskiner skapte mange vannskader for noen år siden. Dette er nå stort sett løst ved at avstengingsventiler er lett å nå, og at det er installert automatiske ventiler som kun slipper frem vannet mens maskinen er i bruk. Noe lignende må utvikles for de nye kjøkkenmaskinene.

Er ulykken ute og installasjonen ikke utført i henhold til bransjereglene kan forsikringsselskapet rette skadeserstatning til kunden eller leverandør.

Thomas Helmerson påpeker at man skal være ytterst nøye med installasjon av slike nye kjøkkenmaskiner som er koplet til vannet.

I Sverige finnes det 110 autoriserte VVS-installatører med noe over 12 000 arbeidsledere og montører som kan utføre slikt arbeid. De skal følge bransjen regler som heter Säker Vatteninstallation.