LK Systems presenterte under VVS Dagene på Lillestrøm to nye og spennende produkter for VVS markedet. Den ene er et nytt trådløst 16-kanalers kontrollsystem for lekkasjekontroll med vannstopper. Det andre er et unikt kombiskap, der man får inn alle systemer som gjelder vann og varme i en boenhet i ett oversiktlig skap.

Anthoni Dias[/caption]

Å oppdage lekkasjer og sørge for umiddelbar vannstopp er viktig ved skjulte røropplegg. LK Systems har nå tatt fram et trådløst system for føling av fukt og unormalt trykkfall, med direkte styring via ulike apper.

Fukt og varsel
Når ventilen stenger vil trykkføleren måle trykket. Om trykket faller med 50%, vil kuleventilen forbli stengt og brukeren vil få en alarm på displayet. Dette oppfattes av trykkfølerne som er montert på rørene, forklarer Anthoni Dias i LK Systems.

I tillegg til trykkfølere er det også fuktfølere som følger med på hva som foregår.

- Her kan vi på en liten pc eller en pad se hvordan alt ligger an, og man kan i tillegg stenge av vannet til en kurs om det er ønskelig. Man kan også sette systemet i delay mode, noe som gjør at mindre hendelser blir sjekket ut, forklarer Dias.

Med 16 kanaler er systemet ifølge Dias det mest omfattende på markedet, og vil kunne dekke større anlegg enn andre systemer, noe som er rasjonelt og i tråd med behovet.

- Vi vet at lekkasjer og fukt koster forsikringsbransjen store summer. Med dette systemet er det enklere enn noen gang før å ha kontroll med større bygg, skulle det skje noe får man et umiddelbart varsel i forbindelse med avstengningen. Man kan stenge av en kurs og sjekke ut symptomet, sier Dias.

Unikt kombiskap
LK presenterte også et unikt fordelerskap (LK Kombiskap UNI-X) der både varme- og vannfordeling er integrert i samme enhet. Her får man KV og VV fordeler for alle kurser som inngår i anlegget. Skapet har en lokal "varmesentral" som forsyner leiligheten med nødvendig varme enten gjennom gulvvarme, lavtemperatur radiator eller en kombinasjon av begge deler, forklarer Vidar Naustvoll.

Det er en fordel å få alt inn i ett system, av både plasshensyn og funksjonelle grunner. Prefabrikkerte enheter hjelper til med å forenkle monteringen og korte ned monteringstiden. Her er det mye tid å spare for installatør, sier Vidar Naustvoll, som har vært med på utviklingen av produktet.

LK Kombiskap UNI-X benytter varmt tappevann som energibærer, dette medfører en enklere rørstruktur, 3-rørs system og gir et lavere energitap enn det man hadde med det gamle 5-rørs systemet.

Systemet er i utgangspunktet utviklet til leilighetsbygg som er tilkoblet et fjernvarmenett men ettersom man kun er avhengig av en varmtvannsirkulasjon er det like aktuelt å bruke dersom man har en nærvarmesentral, varmepumpe, boiler etc.
- På varmesiden er skapet forsynt med varmeveksler, sirkulasjonspumpe på sekundærsiden, nødvendige styreventiler og fordeler for varmedistribusjon, avslutter Naustvoll.