En vannledning holder i ca. 80 og med dagens lave utskiftningstakt av ledningsnettet vil det ta ca. 200 år blir fornyet.
Utskiftningstakten burde vært på 1,25 prosent, men ligger i dag langt under dette. Politikerne prioriterer heller å asfaltere veier eller reparer bygninger. De tar tak i det som synes og glemmer det som ligger under bakken.
1 000 av 1 600 norske vannverk hadde ikke satt i gang noe tiltak for å forbedre vannledningsnettet i 2008. Kun 65 vannverk befinner seg på ønsket kvalitetsnivå. En femtedel av vannverkene har ikke skiftet ut noe som helst de siste åtte årene.

- Det håpløse er at vann er for billig og lett tilgjengelig i Norge. Det er egentlig ikke lønnsomt å sørge for tette rør og rapporten viser nok ikke hele sannheten. Vi tror det er enda verre, sier sjeføkonom, Stein Gunnes i MEF i en kommentar.

Straumsnes Vassverk og Båtsfjord kommunale Vannverk lekker aller mest med en lekkasjeprosent på hele 85, mens Fet kommune er best i klassen med en lekkasjeprosent på kun 13.

Ole Larmerud, som er teknisk direktør i Norges Rørleggerbedrifters Landsforbund, sier dette til www. byggaktuelt.no: - Etterslepet når det gjelder vedlikehold er enormt. Det er faktisk vanskelig å forholde seg til disse enorme tallene.